Tort z Czereśniami
TORT Z CZEREŚNIAMI
SKŁADNIKI :
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200g masła
- 1 jajko
- żółtko
- szczypta soli
- białko do posmarowania ciasta
NADZIENIE:
- 600g wydrylowanych czereśni
- 4 jajka
- 100g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 biszkopty
WYKONANIE :
1 - Zagnieść ciasto , schłodzić w lodówce.
Z 6 łyżek cukru i 2 szklanek wody ugotować syrop.
2 - szklankę czereśni odłożyć , resztę włożyć do syropu ,
zagotować i odcedzić ( syrop zachować )
3 - Biszkopty pokruszyć.
Masło utrzeć z resztą cukru , dodawać jajka i
pokruszone biszkopty .
Dodać czereśnie z syropu i wymieszać.
4 - 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować , wylepić nim tortownicę,
posmarować białkiem , przykryć nadzieniem.
Z pozostałego ciasta rozwałkować placek o średnicy tortownicy
wyciąć na środku otwór.
Nadzienie przykryć plackiem , w otwór włożyć rulon z pergaminu.
5 - Ciasto piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220*C ,
Obniżyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze przez 35 minut.
6 - Syrop zmiksować z odłożonymi czereśniami i podać osobno
do polewania tortu .
Smacznego
Komentarze