Tort z Czereśniami



                                      TORT  Z  CZEREŚNIAMI


                           SKŁADNIKI : 

           CIASTO:


  •   2            szklanki  mąki  pszennej
  • 200g        masła
  •  1             jajko
  •                 żółtko
  •                 szczypta  soli
  •                 białko  do  posmarowania  ciasta


           NADZIENIE:


  • 600g        wydrylowanych  czereśni
  •   4            jajka
  • 100g        miękkiego  masła
  • 3/4           szklanki  cukru
  •   3            biszkopty



                           WYKONANIE : 

1 -  Zagnieść  ciasto ,  schłodzić  w  lodówce.
      Z   6  łyżek  cukru  i  2  szklanek  wody  ugotować  syrop.
   
2 -  szklankę  czereśni  odłożyć ,  resztę  włożyć  do  syropu ,  
       zagotować  i  odcedzić  (  syrop  zachować )

3 -  Biszkopty  pokruszyć.
      Masło  utrzeć  z  resztą  cukru ,  dodawać  jajka  i  
       pokruszone  biszkopty .
      Dodać  czereśnie  z  syropu  i  wymieszać.

4 -  2/3  schłodzonego  ciasta  rozwałkować ,  wylepić  nim  tortownicę,
       posmarować  białkiem ,  przykryć  nadzieniem. 
       Z  pozostałego  ciasta  rozwałkować  placek  o  średnicy  tortownicy
       wyciąć  na  środku  otwór.
       Nadzienie  przykryć  plackiem ,  w  otwór  włożyć  rulon  z  pergaminu.

5 -  Ciasto  piec  10  minut  w  piekarniku  rozgrzanym  do  220*C ,  
       Obniżyć  temperaturę  do  180*C  i  piec  jeszcze  przez  35  minut.

6 -  Syrop  zmiksować  z  odłożonymi  czereśniami  i  podać  osobno  
      do  polewania   tortu .


                                       Smacznego

Komentarze

Popularne posty