Biszkopt Cytrynowy
Biszkopt Cytrynowy
SKŁADNIKI :
SYROP :
WYKONANIE :
1 - Posmarować tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 20 cm. , a następnie
wyłożyć pergaminem . Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia , dosypać
cukier , wymieszać. W misce ubić jajka , śmietankę , startą skórkę z cytryny ,
sok cytrynowy i olej. Wlać do suchych składników i wymieszać.
2 - Masę przelać do przygotowanej foremki i piec w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180*C przez około 45 - 60 minut.
3 - Przygotować syrop: w rondelku wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym ,
pozostawić na małym ogniu i mieszając zagotować.
4 - Wyjąć biszkopt z piekarnika , wierzch nakłuć i pędzelkiem rozprowadzić syrop.
Pozostawić w foremce do ostygnięcia.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 200g mąki pszenej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g kwaśnej śmietanki
- starta skórka z 1 dużej cytryny
- 4 łyżki stołowe soku z cytryny
- 150ml oleju słonecznikowego
SYROP :
- 4 łyżki stołowe cukru pudru
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny
WYKONANIE :
1 - Posmarować tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 20 cm. , a następnie
wyłożyć pergaminem . Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia , dosypać
cukier , wymieszać. W misce ubić jajka , śmietankę , startą skórkę z cytryny ,
sok cytrynowy i olej. Wlać do suchych składników i wymieszać.
2 - Masę przelać do przygotowanej foremki i piec w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180*C przez około 45 - 60 minut.
3 - Przygotować syrop: w rondelku wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym ,
pozostawić na małym ogniu i mieszając zagotować.
4 - Wyjąć biszkopt z piekarnika , wierzch nakłuć i pędzelkiem rozprowadzić syrop.
Pozostawić w foremce do ostygnięcia.
Smacznego
Komentarze