Biszkopt Cytrynowy

                                         Biszkopt  Cytrynowy


                               SKŁADNIKI :

  • 200g        mąki  pszenej
  •   2            łyżeczki  proszku  do  pieczenia
  • 200g        cukru
  •   4            jajka
  • 150g        kwaśnej  śmietanki
  •                 starta  skórka  z   1  dużej   cytryny
  •   4            łyżki  stołowe   soku  z  cytryny
  • 150ml      oleju  słonecznikowego

         SYROP :
  •   4            łyżki  stołowe  cukru  pudru
  •   3            łyżki  stołowe  soku  z  cytryny
 

                               WYKONANIE :

1 -  Posmarować  tłuszczem  okrągłą  formę  do  pieczenia  o  średnicy  20 cm. ,  a  następnie 
      wyłożyć  pergaminem .    Do  miski   przesiać  mąkę  i  proszek  do  pieczenia ,  dosypać 
      cukier ,  wymieszać.   W  misce  ubić   jajka ,  śmietankę ,  startą  skórkę  z  cytryny , 
      sok  cytrynowy   i   olej.   Wlać  do  suchych  składników  i   wymieszać.

2 -  Masę  przelać  do  przygotowanej  foremki  i  piec  w  piekarniku  rozgrzanym
      do  temperatury  180*C  przez  około  45 - 60  minut.
       
3 -  Przygotować  syrop:  w  rondelku  wymieszać  cukier  puder  z  sokiem  cytrynowym ,
       pozostawić   na  małym   ogniu  i   mieszając  zagotować.  

4 -  Wyjąć  biszkopt  z  piekarnika  ,  wierzch  nakłuć   i   pędzelkiem  rozprowadzić  syrop.
       Pozostawić  w  foremce  do  ostygnięcia.  


                              Smacznego 
  

Komentarze

Popularne posty