Tort Truskawkowy



                                    TORT  TRUSKAWKOWY


                   SKŁADNIKI : 

           CIASTO:


  • 1 i 1/3      szklanki  mąki  pszennej
  •    8            jaj
  •    8            łyżek  cukru  pudru
  •    1            łyżeczka  proszku  do  pieczenia
  •    1            łyżeczka  soku  z  cytryny
  •                  masło  do  posmarowania  formy
  •                  bułka  tarta  do  wysypania  formy


           DO  NASĄCZENIA  BLATÓW :


  •                   szklanka  lekko  posłodzonej  wody  z  dodatkiem  
                            odrobiny  soku  cytrynowego

           KREM:


  •    5            jaj
  •    1            szklanka  cukru
  • 350g         masła
  •                  sok  z  półtorej  cyrtyny
  •                  aromat  waniliowy
  • 200g         truskawek


           DEKORACJA:


  • 750g         truskawek
  •                  opakowanie  galaretki  truskawkowej



                   WYKONANIE : 

1 -  Ubić  białka  z  cukrem.
       Dodać  żółtka ,  sok z  cytryny ,   proszek  do  pieczenia
       i  przesianą  mąkę .

2 -  Przełożyć  masę   do   wysmarowanej  i  wysypanej  bułką  tartą 
       tortownicy  i  piec  w  piekarniku  rozgrzanym  do  160*C.
       Po  25  minutach  podnieść  temperaturę  piekarnika  do  190*C  
       i  piec  jeszcze  przez  15  minut.

3 -  Przygotować  galaretkę  według  przepisu  na  opakowaniu  i  
      odstawić ,  by  wystygła.
      Z  umytych  truskawek  usunąć  szypułki.
      Owoce  przeznaczone  do  kremu  pokroić  na  ćwiartki.

4 -  Przygotować  krem.
       Wbić  jaja  i  wsypać  cukier  do  miski  ustawionej  na  garnku  z  
      gotującą  się  wodą   i   ubić  na  gęstą  masę.
       Wstawić  miskę  do  garnka  z  zimną  wodą  i  ubijać  dalej ,
        aż  masa  wystygnie.
        W  osobnej  misce  utrzeć  masło  i  dodawać  jajeczną  masę ,
        nadal  ucierając.    Na  końcu  dodać  aromat  i  sok  z  cytryny.
       Podzielić  masę  na  trzy  części  (  dwie  równe  i  jedną  większą )

5 -  Pokroić  ciasto  na  trzy  blaty ,  nasączyć  jeden  z  nich  i  położyć  
      na  dnie  tortownicy.
       Posmarować  połową  mniejszej  części  kremu ,  rozłożyć  połowę  
       truskawek  i  posmarować  resztą  porcji  kremu.
       Przykryć  blatem  i  powtórzyć  czynność. 

6 -  Na  trzecim  blacie  rozsmarować  2/3  dużej  części  kremu ,
       rozłożyć  owoce .
       Nałożyć  tężejącą  galaretkę  i  wstawić  do  lodówki.
       Gdy  galaretka  stężeje ,  przełożyć  ciasto  na  paterę  i  posmarować 
       jego  boki  resztą  kremu .   

7 -  Wstawić  do  lodówki  do  czasu  podania.
      


                                        Smacznego

Komentarze

Popularne posty