Tort Truskawkowy
TORT TRUSKAWKOWY
SKŁADNIKI :
CIASTO:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 8 jaj
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
DO NASĄCZENIA BLATÓW :
- szklanka lekko posłodzonej wody z dodatkiem
KREM:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 350g masła
- sok z półtorej cyrtyny
- aromat waniliowy
- 200g truskawek
DEKORACJA:
- 750g truskawek
- opakowanie galaretki truskawkowej
WYKONANIE :
1 - Ubić białka z cukrem.
Dodać żółtka , sok z cytryny , proszek do pieczenia
i przesianą mąkę .
2 - Przełożyć masę do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą
tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do 160*C.
Po 25 minutach podnieść temperaturę piekarnika do 190*C
i piec jeszcze przez 15 minut.
3 - Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i
odstawić , by wystygła.
Z umytych truskawek usunąć szypułki.
Owoce przeznaczone do kremu pokroić na ćwiartki.
4 - Przygotować krem.
Wbić jaja i wsypać cukier do miski ustawionej na garnku z
gotującą się wodą i ubić na gęstą masę.
Wstawić miskę do garnka z zimną wodą i ubijać dalej ,
aż masa wystygnie.
W osobnej misce utrzeć masło i dodawać jajeczną masę ,
nadal ucierając. Na końcu dodać aromat i sok z cytryny.
Podzielić masę na trzy części ( dwie równe i jedną większą )
5 - Pokroić ciasto na trzy blaty , nasączyć jeden z nich i położyć
na dnie tortownicy.
Posmarować połową mniejszej części kremu , rozłożyć połowę
truskawek i posmarować resztą porcji kremu.
Przykryć blatem i powtórzyć czynność.
6 - Na trzecim blacie rozsmarować 2/3 dużej części kremu ,
rozłożyć owoce .
Nałożyć tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki.
Gdy galaretka stężeje , przełożyć ciasto na paterę i posmarować
jego boki resztą kremu .
7 - Wstawić do lodówki do czasu podania.
Smacznego
Komentarze