Moja Fantazja
Moja Fantazja
SKŁADNIKI :
- 1kg dojrzałych truskawek
- 6 łyżeczek sproszkowanej żelatyny
- 5 łyżek cukru
- 3 szklanki śmietanki
- 250g podłużnych biszkoptów
- 1 opakowanie galaretki agrestowej lub wiśniowej
WYKONANIE :
1 - Galaretkę owocową przyrządzić według instrukcji na opakowaniu ,
wlać do sporego prostokątnego naczynia i przestudzić .
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody.
2 - Truskawki opłukać , osuszyć , oderwać szypułki.
Kilka owoców odłożyć do dekoracji , a pozostałe zmiksować i
przetrzeć przez sito , by oczyścić je z nasionek.
1/4 przecieru i cukier podgrzać , mieszając , na wolnym ogniu.
Dodać rozpuszczoną żelatynę , wymieszać z pozostałym
przecierem i śmietanką
3 - Brzegi wysokiej okrągłej formy o średnicy 16-18 cm. wyłożyć
biszkoptami i napełnić schłodzonym i zastygającym ( TO WAŻNE ! )
musem truskawkowym.
Na wierzchu rozłożyć pozostałe biszkopty.
4 - Wstawić deser na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem formę na krótko wstawić do gorącej wody i ,
następnie odwracając do góry dnem , wyłożyć deser na talerz ,
udekorować odłożonymi truskawkami i pokrojoną w kostkę galaretką.
Smacznego
Komentarze