Moja Fantazja



                                                        Moja  Fantazja


                                     SKŁADNIKI : 

  •  1kg    dojrzałych  truskawek
  •  6        łyżeczek  sproszkowanej  żelatyny
  •  5        łyżek  cukru
  •  3        szklanki  śmietanki
  • 250g   podłużnych  biszkoptów
  •  1        opakowanie  galaretki  agrestowej  lub  wiśniowej


                                     WYKONANIE : 

1 -  Galaretkę  owocową  przyrządzić  według  instrukcji  na  opakowaniu ,
      wlać  do  sporego  prostokątnego  naczynia  i  przestudzić .
      Żelatynę  namoczyć  w  małej  ilości  zimnej  wody.

2 -  Truskawki  opłukać ,  osuszyć ,  oderwać  szypułki.
       Kilka  owoców  odłożyć  do  dekoracji ,  a  pozostałe  zmiksować  i
       przetrzeć  przez  sito ,  by  oczyścić  je  z  nasionek.
       1/4  przecieru  i  cukier  podgrzać  ,  mieszając ,  na  wolnym  ogniu.
        Dodać  rozpuszczoną  żelatynę ,  wymieszać  z  pozostałym  
        przecierem  i  śmietanką

3 -  Brzegi  wysokiej  okrągłej  formy  o  średnicy  16-18 cm.  wyłożyć
      biszkoptami  i  napełnić  schłodzonym  i  zastygającym  (  TO  WAŻNE ! )
      musem  truskawkowym.
       Na  wierzchu  rozłożyć  pozostałe  biszkopty.

4 -  Wstawić  deser  na  kilka  godzin  do  lodówki.
       Przed  podaniem  formę  na  krótko  wstawić  do  gorącej  wody  i ,
       następnie  odwracając  do  góry  dnem ,  wyłożyć  deser  na  talerz ,
       udekorować  odłożonymi  truskawkami  i  pokrojoną  w  kostkę  galaretką.



                                                   Smacznego

Komentarze

Popularne posty