Biszkopty z kremem i migdałami



                                       Biszkopty  z  kremem  i  migdałami


                       SKŁADNIKI :

  • 80g      biszkoptów  lekko  pokruszonych
  •  1         czubata  łyżka   zmielonych  migdałów
  •  2         łyżki   słodkiej  sherry 
  • 80ml    śmietanki
  • 100g    truskawek  bez  szypułek
  •  3         łyżki  brązowego  cukru

                    
                       KREM: 
  •  1        szklanka  mleka
  •  4        płaskie  łyżeczki  mąki
  •  1        opakowanie  cukru  waniliowego
 

                       WYKONANIE :

1 -  Zrobić  krem
       Odlać  około  5  łyżek  mleka ,  resztę  zagotować .
       W  zimnym  mleku  rozrobić  mąkę  i  cukier ,  a  gdy  pozostałe 
        mleko  zacznie  się  gotować  ,  wlać  mąkę  z  cukrem  do  garnka 
        i  mieszać ,  aby  nie  powstały  grudki. 
       Gdy  krem  zgęstnieje ,  zdjąć  go  z  ognia  i  odstawić  do  wystygnięcia.

2 -  Kawałki  biszkoptów  podzielić  na  cztery    części  i  ułożyć  w  czterech 
      kokitkach  ,  posypać  je  migdałami  i  skropić  sherry.

3 -  Śmietanę  ubić  i  wymieszać  z  kremem  oraz  z  połówkami  truskawek.
       Przełożyć  krem  na  biszkopty,  wygładzić  wierzch ,  posypać  grubą 
        warstwą  brązowego  cukru.

4 -  Piekarnik  rozgrzać  do  200*Ci  zapiekać  deser    2 - 3  minuty
      aż  cukier  zacznie  się  karmelizować.
      Zostawić  do  ostygnięcia ,  przed  podaniem  schłodzić  w  lodówce.
 


                                                               Smacznego

Komentarze

Popularne posty