Biszkopty z kremem i migdałami
Biszkopty z kremem i migdałami
SKŁADNIKI :
- 80g biszkoptów lekko pokruszonych
- 1 czubata łyżka zmielonych migdałów
- 2 łyżki słodkiej sherry
- 80ml śmietanki
- 100g truskawek bez szypułek
- 3 łyżki brązowego cukru
KREM:
- 1 szklanka mleka
- 4 płaskie łyżeczki mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
WYKONANIE :
1 - Zrobić krem
Odlać około 5 łyżek mleka , resztę zagotować .
W zimnym mleku rozrobić mąkę i cukier , a gdy pozostałe
mleko zacznie się gotować , wlać mąkę z cukrem do garnka
i mieszać , aby nie powstały grudki.
Gdy krem zgęstnieje , zdjąć go z ognia i odstawić do wystygnięcia.
2 - Kawałki biszkoptów podzielić na cztery części i ułożyć w czterech
kokitkach , posypać je migdałami i skropić sherry.
3 - Śmietanę ubić i wymieszać z kremem oraz z połówkami truskawek.
Przełożyć krem na biszkopty, wygładzić wierzch , posypać grubą
warstwą brązowego cukru.
4 - Piekarnik rozgrzać do 200*Ci zapiekać deser 2 - 3 minuty
aż cukier zacznie się karmelizować.
Zostawić do ostygnięcia , przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego
Komentarze