Deser Bezowy

                                       Deser  Bezowy


                           SKŁADNIKI : 

  • 200g      biszkoptów  podłużnych  
  •  1 L       śmietany  kremówki  30%
  • 100g      wiórek  kokosowych
  • 100g       płatków  migdałowych 
  •  2           blaty  bezowe
  • 1/2         szklanki  likieru  migdałowego
  • 1/4         szklanki  gorącego  mleka
  •  2           łyżeczki  żelatyny
  •  3           łyżki  stołowe  kawy  rozpuszczalnej
  • 1/2         tabliczki  czekolady  do  przybrania
  •               wiórki  kokosowe  oraz  kawa  do  przybrania
 

                           WYKONANIE : 

1 -  Zalewamy  kawę  gorącą  wodą ,  robimy  mocny  napar  do
       którego  dodajemy  likier  migdałowy  i  pozostawiamy
       do  ostygnięcia.

2 -  Do  gorącego mleka  wsypujemy  żelatynę ,  nie  gotujemy  tylko 
      mieszamy  do  całkowitego  rozpuszczenia  żelatyny.
      Ubijamy  śmietanę , do  której  dodajemy  wystudzoną  żelatynę ,
      a  następnie  dodajemy  wiórki  kokosowe , płatki  migdałowe  i   
      delikatnie  mieszamy .   
      
3 -  Przygotowujemy  blat  bezowy ,  który  smarujemy  1/3  śmietany
       Na  warstwie  śmietany  układamy  biszkopty  namoczone  w  
       naparze  kawy  i  likierze  migdałowym ( po  dwie  sekundy z każdej
      strony ,  żeby  dobrze  namiękły  ale  nie  rozleciały  się ).

4 -  Na  warstwie  biszkoptów  ponownie  nakładamy  1/3  śmietany ,  
      którą  przykrywamy  drugim  blatem  bezowym.
      Na  wierzch  i  brzegi  nakładamy  resztę  śmietany. 
      Kroimy  na  kawałki  i  podajemy  polaną  rozpuszczoną  czekoladą. 
      Całość  posypujemy  wiórkami  czekolady  i  kawą. 


                                         Smacznego

Komentarze

Popularne posty