Deser Bezowy
Deser Bezowy
SKŁADNIKI :
WYKONANIE :
1 - Zalewamy kawę gorącą wodą , robimy mocny napar do
którego dodajemy likier migdałowy i pozostawiamy
do ostygnięcia.
2 - Do gorącego mleka wsypujemy żelatynę , nie gotujemy tylko
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Ubijamy śmietanę , do której dodajemy wystudzoną żelatynę ,
a następnie dodajemy wiórki kokosowe , płatki migdałowe i
delikatnie mieszamy .
3 - Przygotowujemy blat bezowy , który smarujemy 1/3 śmietany
Na warstwie śmietany układamy biszkopty namoczone w
naparze kawy i likierze migdałowym ( po dwie sekundy z każdej
strony , żeby dobrze namiękły ale nie rozleciały się ).
4 - Na warstwie biszkoptów ponownie nakładamy 1/3 śmietany ,
którą przykrywamy drugim blatem bezowym.
Na wierzch i brzegi nakładamy resztę śmietany.
Kroimy na kawałki i podajemy polaną rozpuszczoną czekoladą.
Całość posypujemy wiórkami czekolady i kawą.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 200g biszkoptów podłużnych
- 1 L śmietany kremówki 30%
- 100g wiórek kokosowych
- 100g płatków migdałowych
- 2 blaty bezowe
- 1/2 szklanki likieru migdałowego
- 1/4 szklanki gorącego mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
- 1/2 tabliczki czekolady do przybrania
- wiórki kokosowe oraz kawa do przybrania
WYKONANIE :
1 - Zalewamy kawę gorącą wodą , robimy mocny napar do
którego dodajemy likier migdałowy i pozostawiamy
do ostygnięcia.
2 - Do gorącego mleka wsypujemy żelatynę , nie gotujemy tylko
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Ubijamy śmietanę , do której dodajemy wystudzoną żelatynę ,
a następnie dodajemy wiórki kokosowe , płatki migdałowe i
delikatnie mieszamy .
3 - Przygotowujemy blat bezowy , który smarujemy 1/3 śmietany
Na warstwie śmietany układamy biszkopty namoczone w
naparze kawy i likierze migdałowym ( po dwie sekundy z każdej
strony , żeby dobrze namiękły ale nie rozleciały się ).
4 - Na warstwie biszkoptów ponownie nakładamy 1/3 śmietany ,
którą przykrywamy drugim blatem bezowym.
Na wierzch i brzegi nakładamy resztę śmietany.
Kroimy na kawałki i podajemy polaną rozpuszczoną czekoladą.
Całość posypujemy wiórkami czekolady i kawą.
Smacznego
Komentarze