TWAROŻKOWE TARTELETKI
TWAROŻKOWE
TARTELETKI
SKŁADNIKI :
CIASTO:
- 125g pokrojonego w kostkę masła
- 250g mąki
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
- 250g tłustego twarogu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 owoce kiwi
- mała kiść bezpestkowych zielonych winogron
- kawałek korzenia imbiru z syropu
- 2 dojrzałe gruszki
- słoiczek dżemu morelowego lub pomarańczowego
WYKONANIE :
1
- Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do
lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek.
Wykroić z niego krążki pasujące wielkością do
foremek na tarteletki.
2
- Delikatnie wylepić nimi foremki , po nakłuwać widelcem i
upiec na
rumiano w temperaturze 190*C .
Zostawić w foremkach na 10 minut , po czym wyłożyć
miseczki z
ciasta na drucianą kratkę lub płaskie sito ,
żeby wystygły .
3
- Utrzeć ser z cukrem i sokiem z cytryny.
Połowę masy rozłożyć w części upieczonych miseczkach
, napełniając
je do 1/2 wysokości , przybrać plasterkami
kiwi i poprzekrawanymi na
połówki winogronami , odstawić.
4
- Resztę masy serowej wymieszać z posiekanym imbirem i
rozłożyć
do pozostałych miseczek.
Udekorować kawałkami gruszki.
W rondelku rozpuścić dżem i przetrzeć przez sito.
Posmarować glazurą owoce w tarteletkach.
Smacznego
Komentarze