TWAROŻKOWE TARTELETKI



                               TWAROŻKOWE   TARTELETKI
 


                              SKŁADNIKI : 


                 CIASTO:

  • 125g     pokrojonego w kostkę masła
  • 250g     mąki
  •  2          łyżki cukru
  •  3          łyżki zimnej wody


                  NADZIENIE

  • 250g    tłustego twarogu
  •  2         łyżki cukru
  •  2         łyżeczki soku z cytryny
  •  2         owoce kiwi
  •             mała kiść bezpestkowych zielonych winogron
  •             kawałek korzenia imbiru z syropu
  •  2         dojrzałe gruszki
  •             słoiczek dżemu morelowego lub pomarańczowego



                              WYKONANIE :


1 -  Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki.
       Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek.
      Wykroić z niego krążki pasujące wielkością do foremek na tarteletki.

2 -  Delikatnie wylepić nimi foremki , po nakłuwać widelcem i upiec na
       rumiano w temperaturze 190*C .
       Zostawić w foremkach na 10 minut , po czym wyłożyć miseczki z
      ciasta na drucianą kratkę lub płaskie sito , żeby wystygły .

3 -  Utrzeć ser z cukrem i sokiem z cytryny.
      Połowę masy rozłożyć w części upieczonych miseczkach , napełniając 
      je do 1/2 wysokości , przybrać plasterkami kiwi i poprzekrawanymi na
      połówki winogronami , odstawić.

4 -  Resztę masy serowej wymieszać z posiekanym imbirem i rozłożyć
      do pozostałych miseczek.
      Udekorować kawałkami gruszki.
      W rondelku rozpuścić dżem i przetrzeć przez sito.
      Posmarować glazurą owoce w tarteletkach.



                                                     Smacznego

Komentarze

Popularne posty