Ciastka Miodowe

                                               Ciastka  Miodowe




                                      SKŁADNIKI : 


                  Ciasto:




  • 500g    mąki pszennej 
  • 200g    masła 
  •   2        jaja
  • 200g   cukru pudru
  •   2       łyżki miodu 
  •   1       łyżka sody oczyszczonej 



                   Masa:


  • 250g   orzechów włoskich
  • 100g   cukru
  • 100g   masła 
  •   2       łyżki miodu 



                   Krem:


  •   1 op.  budyniu  śmietankowego 
  • 150g    cukru pudru
  • 300g    masła 



                   Do przełożenia warstw:


  •       konfitura z czarnej porzeczki





                                      WYKONANIE : 

1 -  Na  stolnicy  posiekaj  składniki  ciasta,  zagnieć  je, 
       podziel  na  3  części  i  włóż  na  30  minut do  lodówki.


2 -   Jedną  część  rozwałkuj  na  blasze,  upiecz  w  piekarniku  w  temperaturze  180°C.
       Zdejmij  z  blachy.   Upiecz  drugi  placek  –  także  zdejmij.
       Następnie  rozwałkuj  na  blasze  trzecią  porcję  ciasta.


3 -   W  rondlu  rozpuść  masło,  dodaj  miód,  cukier  puder  i  posiekane  orzechy  włoskie.
        Przez  chwilę  smaż  składniki  masy,  po  czym  rozsmaruj  na  surowym  placku  i  upiecz.


4 -   Teraz  przyrządź  krem.
        Budyń  śmietankowy   przygotuj  według  przepisu  podanego  na  etykiecie,
       dodaj  cukier  puder,  a   następnie  wystudź.
       Zimny  budyń  utrzyj  z  masłem.   
       Dwa  placki  (te  wcześniej  upieczone)  posmaruj  konfiturą  i   kremem,  ułóż  jeden  na
       drugim  i   przykryj  plackiem  z   masą  orzechową.


5 -   Tak  przygotowane  ciasto  przykryj  folią  i  wstaw  na  1 - 2  godziny  do  lodówki.


                                               Smacznego

Komentarze

Popularne posty