CIASTECZKA MAKOWE
CIASTECZKA MAKOWE
SKŁADNIKI :
- 400g mąki pszennej
- 150g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 jajka
- 150g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g zmielonego maku
- 1/8 litra mleka
- 50g skórki cytrynowej
- 40g pokrojonych migdałów
- 50g rodzynek
WYKONANIE :
1
- Mąkę , masło , cukier puder , jajka oraz proszek do
pieczenia
posiekać i zagnieść ciasto
( jeśli ciasto będzie się kleiło
, wstawić na chwilkę do lodówki )
2
- Mak , skórkę cytrynową , migdały oraz rodzynki zalać
gotującym mlekiem ,
dodać cukier do smaku , wymieszać i odstawić do
wystygnięcia.
3
- Ciasto rozwałkować cienko.
Wyciąć kółeczka , każde kółeczko napełnić łyżeczką
maku , zagiąć brzegi
4
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez około 12
minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze