CIASTECZKA MAKOWE



 
                                   CIASTECZKA     MAKOWE



                  SKŁADNIKI :


  • 400g      mąki pszennej
  • 150g      cukru pudru
  •   1          cukier waniliowy
  • 2-3         jajka
  • 150g      masła
  •   1          łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g      zmielonego maku
  • 1/8         litra mleka
  • 50g        skórki cytrynowej
  • 40g       pokrojonych migdałów
  • 50g       rodzynek



                  WYKONANIE :


1 -  Mąkę , masło , cukier puder , jajka oraz proszek do pieczenia
      posiekać  i zagnieść ciasto 
      ( jeśli ciasto będzie się kleiło , wstawić na chwilkę do lodówki )

2 -  Mak , skórkę cytrynową , migdały oraz rodzynki zalać gotującym mlekiem ,
      dodać cukier do smaku , wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

3 -   Ciasto rozwałkować cienko.
        Wyciąć kółeczka , każde kółeczko napełnić łyżeczką maku , zagiąć brzegi

4 -  Piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez około 12 minut.
      Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



                                             Smacznego

Komentarze

Popularne posty