PLACEK ORZECHOWO – BAKALIOWY
PLACEK
ORZECHOWO – BAKALIOWY
CIASTO KRUCHE
- 250g mąki pszennej
- 100g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 kostki margaryny
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO ORZECHOWE
- 3/4 kostki margaryny
- 100g cukru kryształu
- 4 jajka
- 150g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g orzechów krojonych
- 50g orzechów mielonych
KREM
- 1 słoik powideł
- 50g krojonych orzechów
- 50g rodzynek
- 1 mały słoik konfitur z wiśni
- 6 średnich winnych jabłek
WYKONANIE :
1
- Ze wszystkich składników ciasta kruchego zagnieść ciasto
( jeśli ciasto jest suche , można dodać troszkę
kwaśnej śmietany )
2
- Przygotować ciasto orzechowe.
Margarynę utrzeć z cukrem , dodając żółtka oraz
pozostałe składniki,
dokładnie wymieszać. Następnie z białek ubić pianę i
delikatnie połączyć
z resztą ciasta.
3
- Ciasto kruche rozłożyć na blachę , posmarować powidłami
, posypać orzechami ,
rodzynkami , wiśniami , na końcu rozłożyć obrane
jabłka ,
starte na grubych oczkach.
Zalać ciastem orzechowym i piec w piekarniku rozgrzanym
do 180*C przez około 1 godzinę.
Smacznego
Komentarze