PLACEK ORZECHOWO – BAKALIOWY


                                                    
                    PLACEK    ORZECHOWO   –   BAKALIOWY



              SKŁADNIKI : 

  CIASTO  KRUCHE


  • 250g         mąki pszennej
  • 100g         cukru pudru
  •   3             żółtka
  •   1             cukier waniliowy
  • 3/4            kostki margaryny
  • 1 1/2         łyżeczki proszku do pieczenia


  CIASTO  ORZECHOWE


  • 3/4            kostki margaryny
  • 100g         cukru kryształu
  •   4             jajka
  • 150g         mąki pszennej
  • 1 1/2         łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g         orzechów krojonych
  • 50g           orzechów mielonych


  KREM


  •   1            słoik powideł
  • 50g          krojonych orzechów
  • 50g          rodzynek
  •   1            mały słoik konfitur z wiśni
  •   6            średnich winnych jabłek



              WYKONANIE : 


1 -  Ze wszystkich składników ciasta kruchego zagnieść ciasto
      ( jeśli ciasto jest suche , można dodać troszkę kwaśnej śmietany )

2 -  Przygotować ciasto orzechowe.
      Margarynę utrzeć z cukrem , dodając żółtka oraz pozostałe składniki,
      dokładnie wymieszać.  Następnie z białek ubić pianę i delikatnie połączyć
      z resztą ciasta.

3 - Ciasto kruche rozłożyć na blachę , posmarować powidłami , posypać orzechami ,
      rodzynkami , wiśniami , na końcu rozłożyć obrane jabłka ,
      starte na grubych oczkach.
      Zalać ciastem orzechowym i piec w piekarniku rozgrzanym
      do 180*C przez około 1 godzinę.



                                           Smacznego

Komentarze

Popularne posty