NIEBO W GĘBIE
NIEBO W GĘBIE
SKŁADNIKI :
Biszkopt
- 6 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
- 2 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 2 cukry waniliowe
- 1 kostka masła
- kilka łyżek powideł śliwkowych
POSYPKA
- 100g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
WYKONANIE :
1
- Przez sito przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek.
Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę.
Stopniowo dodawać żółtka i przesianą mąkę z
proszkiem do
pieczenia ,
delikatnie mieszając.
2
- Ciasto przelać na posmarowaną masłem i wysypaną
bułką
tartą blachę. Piec w piekarniku rozgrzanym
do 175*C - 200*C , przez
około 45 minut.
3
- Ugotowany i przestudzony budyń stopniowo dodawać
do
ucieranego masła
4
- Na patelni uprażyć cukier z masłem ( na wolnym ogniu )
,
dodając stopniowo wiórki kokosowe - zrumienić i
ostudzić.
5
- Biszkopt przekroić na pół.
Dolny placek posmarować powidłami śliwkowymi ,
na to
wyłożyć 3/4 ilości
kremu i przykryć drugą połową biszkoptu.
Na wierzch dać resztę kremu i posypać uprażonymi
wiórkami.
Komentarze