NIEBO W GĘBIE




         
                                         NIEBO   W   GĘBIE



                             SKŁADNIKI :
 

              Biszkopt

  •   6         jaj
  • 1/2        szklanki cukru
  •   1         szklanka mąki tortowej
  •   2         łyżki mąki ziemniaczanej
  •   1         łyżeczka proszku do pieczenia




               KREM



  • 2 1/2      szklanki mleka
  •   1/2       szklanki cukru
  •    2          budynie śmietankowe
  •    2          cukry waniliowe
  •    1          kostka masła
  •                kilka łyżek powideł śliwkowych


              POSYPKA


  • 100g       wiórek   kokosowych
  •    1          łyżeczka   cukru
  •    1          łyżeczka  masła




                           WYKONANIE :



1 -  Przez  sito  przesiać  mąkę  oraz  proszek  do   pieczenia
      Oddzielić  żółtka  od  białek.   
      Do  białek  dodać   cukier  i  ubić  na   sztywną  pianę.
      Stopniowo  dodawać  żółtka  i  przesianą  mąkę  z  proszkiem  do
      pieczenia ,  delikatnie   mieszając.

2 -  Ciasto  przelać   na  posmarowaną  masłem   i  wysypaną  
      bułką  tartą   blachę.    Piec  w   piekarniku   rozgrzanym   
      do  175*C - 200*C ,  przez   około  45  minut.

3 -   Ugotowany   i  przestudzony   budyń   stopniowo  dodawać
        do  ucieranego  masła

4 -  Na   patelni  uprażyć  cukier  z  masłem  ( na wolnym ogniu ) ,
      dodając  stopniowo  wiórki  kokosowe - zrumienić  i  ostudzić.

5 -  Biszkopt  przekroić  na  pół.
      Dolny   placek  posmarować  powidłami  śliwkowymi ,  
      na   to   wyłożyć  3/4  ilości   kremu  i  przykryć  drugą  połową  biszkoptu.
      Na   wierzch  dać   resztę  kremu  i  posypać   uprażonymi  wiórkami.



                             Smacznego

Komentarze

Popularne posty