ORZECH ZE ŚLIWKĄ




                       ORZECH   ZE    ŚLIWKĄ



                                 SKŁADNIKI :

              CIASTO : 

  •    4        szklanki mąki
  • 1 3/4     kostki masła
  •   3/4      szklanki cukru pudru
  •    6        żółtek
  •    1        opakowanie proszku do pieczenia ( 16g )
  •    1        opakowanie cukru waniliowego


              NADZIENIE :

  •   1         szklanka cukru
  •   6         białek
  •   1         opakowanie kremu karpatkowego
  • 4 – 5     łyżek powideł śliwkowych
  • 500g     śliwek węgierek
  • 200g     łuskanych orzechów włoskich
  • 100g     białej wódki



                              WYKONANIE :

 

1 -  Z  podanych  składników  zagnieść  twarde  ciasto ,
       podzielić   je  na  pół  i   wyłożyć   nim   dwie  identyczne
       niskie   prostokątne  formy   do  pieczenia .

2 -   Wierzch   jednego  ciasta   posmarować  powidłem  śliwkowym ,
        a  na  drugim   rozłożyć  połówki  śliwek .

3 -   Białka  ubić   ze  szklanką  cukru  na  sztywną  pianę .
       Nałożyć  ją  na   ciasto  z  powidłami ,  posypać   posiekanymi
       orzechami .

4 -  Oba  ciasta  piec   w  piekarniku   rozgrzanym   do  180*C 
       przez  40 – 50 minut

5 -  Według  przepisu   podanego   na  opakowaniu  przygotować   krem  karpatkowy ,
       po   czym  wymieszać  go  z  alkoholem.
       Na   placek  z  połówkami  owoców  nałożyć  krem  karpatkowy ,  przykryć   go
       drugim  ciastem   tak ,   by  powidła   stykały  się  z  kremem  karpatkowym.

6 -  Gotowe   ciasto   można  udekorować  polewą  czekoladową.


                                                  Smacznego

Komentarze

Popularne posty