ORZECH ZE ŚLIWKĄ
ORZECH
ZE ŚLIWKĄ
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 4 szklanki mąki
- 1 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek
- 1 opakowanie proszku do pieczenia ( 16g )
- 1 opakowanie cukru waniliowego
NADZIENIE :
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
- 1 opakowanie kremu karpatkowego
- 4 – 5 łyżek powideł śliwkowych
- 500g śliwek węgierek
- 200g łuskanych orzechów włoskich
- 100g białej wódki
WYKONANIE :
1
- Z podanych składników zagnieść twarde ciasto ,
podzielić je na pół i wyłożyć nim dwie identyczne
niskie prostokątne formy do pieczenia .
2
- Wierzch jednego ciasta posmarować powidłem śliwkowym ,
a na drugim rozłożyć połówki śliwek .
3
- Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę .
Nałożyć ją na ciasto z powidłami , posypać
posiekanymi
orzechami .
4 - Oba ciasta piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C
przez 40 – 50 minut
5
- Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem
karpatkowy ,
po czym wymieszać go z alkoholem.
Na placek z połówkami owoców nałożyć krem karpatkowy
, przykryć go
drugim ciastem tak , by powidła stykały się z kremem
karpatkowym.
6
- Gotowe ciasto można udekorować polewą czekoladową.
Smacznego
Komentarze