BABECZKI WANILIOWE
BABECZKI
WANILIOWE
SKŁADNIKI :
CIASTO
- 250g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
KREM WANILIOWY
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 2 – 3 łyżki cukru
PRZYBRANIE
- owoce sezonowe lub z kompotu
WYKONANIE :
1
- Z podanych składników zagnieść ciasto , dobrze schłodzić
w lodówce.
Po wyjęciu wylepić nim dość cienko foremki do
babeczek.
2
- Upiec w piekarniku rozgrzanym do 200*C.
3
- Gdy trochę przestygną , wyjąć z foremek.
W garnuszku zmiksować żółtka , cukier waniliowy i mąkę
ziemniaczaną z kilkoma łyżkami mleka.
Resztę mleka zagotować i mieszając , wlać do masy
jajecznej.
Gładką masę gotować , mieszając , aż krem zgęstnieje.
4
- Zdjąć z ognia i mieszać , aż wystygnie.
Wtedy napełnić nim wystudzone babeczki i udekorować
owocami.
Smacznego
Komentarze