BABECZKI WANILIOWE



                                BABECZKI    WANILIOWE
 

               SKŁADNIKI : 


 
         CIASTO

  • 250g     mąki
  • 100g     masła
  •   1         jajko
  •              szczypta soli


        KREM WANILIOWY

  •   1        szklanka mleka
  •   2        żółtka
  •   1        łyżka mąki ziemniaczanej
  •   1        cukier waniliowy
  • 2 – 3    łyżki cukru


        PRZYBRANIE

  •            owoce sezonowe lub z kompotu



               WYKONANIE :


1 -  Z podanych składników zagnieść ciasto , dobrze schłodzić w lodówce.
      Po wyjęciu wylepić nim dość cienko foremki do babeczek.

2 -  Upiec w piekarniku rozgrzanym do 200*C.

3 -  Gdy trochę przestygną , wyjąć z foremek.
       W garnuszku zmiksować żółtka , cukier waniliowy i mąkę
        ziemniaczaną z kilkoma łyżkami mleka.
       Resztę mleka zagotować i mieszając , wlać do masy jajecznej.
       Gładką masę gotować , mieszając , aż krem zgęstnieje.

4 -   Zdjąć z ognia i mieszać , aż wystygnie.
       Wtedy napełnić nim wystudzone babeczki i udekorować owocami.



                                                          Smacznego

Komentarze

Popularne posty