Łatwa Szarlotka

 

                                     ŁATWA    SZARLOTKA


                        SKŁADNIKI :

  •   2        szklanki mąki
  • 200g    masła
  • 3/4       szklanki cukru pudru
  •   3        żółtka
  • 1kg      kwaśnych jabłek
  •   4        łyżki drobnego cukru
  •   2        łyżki tartej bułki
  •   1        płaska łyżeczka cynamonu 


                       WYKONANIE : 



1 -   Wsypać mąkę na stolnicę , dodać zimne masło i posiekać
       nożem na kruszonkę.
       Dodać żółtka , cukier i szybko zagnieść ciasto.
       Schłodzić w lodówce.

2 -  Jabłka zetrzeć na tarce , posłodzić , lekko odcisnąć sok ,
      wymieszać z cynamonem.

3 -   Rozgrzej piekarnik do 200*C.
       Wyjmij ciasto z lodówki , odetnij z niego 2/3 , 
       a resztę  włóż do zamrażalnika.

4 -  Odrywaj po kawałku ciasta i wylepiaj nim dno tortownicy.
      Gęsto nakłuj spód widelcem i upiecz na jasnozłoty kolor.
      Posyp bułką tartą i rozłóż jabłka.
      Wyciąg resztę ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na tarce wprost na jabłka.

5 -   Piec około 25 minut. 
       Gdyby wierzch zrumienił się wcześniej  przykryj placek folią aluminiową.


                                       Smacznego

 

Komentarze

Popularne posty