Łatwa Szarlotka
ŁATWA SZARLOTKA
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1kg kwaśnych jabłek
- 4 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
WYKONANIE :
1 - Wsypać mąkę na
stolnicę , dodać zimne masło i posiekać
nożem na
kruszonkę.
Dodać żółtka
, cukier i szybko zagnieść ciasto.
Schłodzić w
lodówce.
2 - Jabłka zetrzeć
na tarce , posłodzić , lekko odcisnąć sok ,
wymieszać z
cynamonem.
3 - Rozgrzej piekarnik
do 200*C.
Wyjmij ciasto z
lodówki , odetnij z niego 2/3 ,
a resztę włóż do
zamrażalnika.
4 - Odrywaj po kawałku
ciasta i wylepiaj nim dno tortownicy.
Gęsto nakłuj
spód widelcem i upiecz na jasnozłoty kolor.
Posyp bułką
tartą i rozłóż jabłka.
Wyciąg resztę
ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na tarce wprost na jabłka.
5 - Piec około 25
minut.
Gdyby wierzch zrumienił się wcześniej przykryj placek
folią aluminiową.
Smacznego
Komentarze