PYCHOTKA
Pychotka
SKŁADNIKI :
CIASTO:
- 4 szklanki mąki
- 1 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
- 1 słoik powideł
- 1 opakowanie kremu do karpatek
- 200g posiekanych orzechów
- 10g wódki
POLEWA:
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki margaryny
1 - Przygotować ciasto
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części , wyłożyć nimi dwie formy do pieczenia.
Ciasto posmarować powidłem.
2 - Ubić białka dodając powoli cukier.
Sztywno ubitą pianę nałożyć na posmarowane powidłem placki.
Posypać posiekanymi orzechami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 40 - 50 minut.
3 - Krem karpatkowy przygotować zgodnie z przepisem na
opakowaniu , dodać do niego alkohol.
4 - Przygotować polewę czekoladową
Margarynę roztopić , dodać kakao, cukier oraz śmietanę.
Mieszając zagotować.
5 - Na przestudzony placek nałożyć krem, nakryć drugim plackiem
odwróconym ( warstwą orzechowo - powidłową do dołu ).
Polać placek polewą czekoladową.
Komentarze