PYCHOTKA



                                                  Pychotka


                       SKŁADNIKI : 

               CIASTO:

  •  4         szklanki  mąki
  • 1 1/2    kostki  margaryny
  • 3/4       szklanki  cukru  pudru
  •  6         żółtek
  •  1         opakowanie  proszku  do  pieczenia
  •  1         cukier  waniliowy

               MASA: 

  •  1         szklanka  cukru
  •  6         białek
  •  1         słoik  powideł
  •  1         opakowanie  kremu  do  karpatek
  • 200g    posiekanych  orzechów
  •  10g     wódki



               POLEWA:

  •  4         łyżki  kakao
  •  4         łyżki  cukru
  •  2         łyżki  kwaśnej  śmietany
  •  2         łyżki  margaryny


                       WYKONANIE : 

1 -   Przygotować  ciasto  
        Z  podanych  składników  zagnieść  ciasto.
       Podzielić  na   dwie  części ,  wyłożyć  nimi  dwie  formy  do  pieczenia.
       Ciasto  posmarować  powidłem.

2 -  Ubić  białka  dodając  powoli  cukier.
      Sztywno  ubitą  pianę  nałożyć  na  posmarowane  powidłem  placki.
      Posypać  posiekanymi  orzechami.
      Piec  w   piekarniku  rozgrzanym  do  180*C  przez  40  -  50   minut.

3 -  Krem  karpatkowy  przygotować  zgodnie  z  przepisem  na  
       opakowaniu ,  dodać  do  niego  alkohol.

4 -  Przygotować  polewę  czekoladową
      Margarynę  roztopić  ,  dodać  kakao,  cukier  oraz  śmietanę.
      Mieszając  zagotować.  

5 -  Na  przestudzony  placek  nałożyć  krem,   nakryć  drugim  plackiem
       odwróconym  (  warstwą  orzechowo - powidłową   do  dołu  ).
       Polać  placek  polewą  czekoladową.


                                                       Smacznego

Komentarze

Popularne posty