CLAFOUTIS deser francuski

                                                    CLAFOUTIS    deser  Francuski




                                  SKŁADNIKI :



  • 500g       ciemnych  dojrzałych  czereśni
  • 1/2          szklanki  cukru
  •   4           łyżki  stołowe  mąki
  •   2           łyżki  likieru  wiśniowego  lub  brandy
  • 3/4          szklanki  mleka
  •   3           jaja
  •   1           torebka  cukru  waniliowego
  •   1           łyżka  masła
  •                kilka  kropli  aromatu  cytrynowego
  •                szczypta  soli 





                                  WYKONANIE :


1 -  Czereśnie  umyć,  osączyć,  oczyścić  z  pestek  i  ogonków, 
       przełożyć  do  miseczki,  wymieszać z  alkoholem  i  łyżką  cukru, 
       odstawić  na  godzinę.


2 -  Do  przesianej  mąki  wsypać  pozostały  cukier  i  mieszając,  wlewać  mleko.
       Dodać  żółtka,  aromat,  cukier  waniliowy.
      Utrzeć  wszystko  mikserem  na  gładką  masę.


3 -  Z  białek  z  dodatkiem  szczypty  soli  ubić  sztywną  pianę  
       i  delikatnie  wymieszać  ją  z  utartą masą.


4 -  Formę  do  zapiekanek  posmarować  masłem.
       Włożyć  czereśnie,  przykryć  je  ciastem.
       Wstawić  do  piekarnika  nagrzanego  do  180*C  i  piec  45  minut.


5 -  Na  stół  podawać  w  naczyniu,  w  którym  deser  był  pieczony.








                                                             Smacznego

Komentarze

Popularne posty