CLAFOUTIS deser francuski
CLAFOUTIS deser Francuski
SKŁADNIKI :
WYKONANIE :
1 - Czereśnie umyć, osączyć, oczyścić z pestek i ogonków,
przełożyć do miseczki, wymieszać z alkoholem i łyżką cukru,
odstawić na godzinę.
2 - Do przesianej mąki wsypać pozostały cukier i mieszając, wlewać mleko.
Dodać żółtka, aromat, cukier waniliowy.
Utrzeć wszystko mikserem na gładką masę.
3 - Z białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę
i delikatnie wymieszać ją z utartą masą.
4 - Formę do zapiekanek posmarować masłem.
Włożyć czereśnie, przykryć je ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 45 minut.
5 - Na stół podawać w naczyniu, w którym deser był pieczony.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 500g ciemnych dojrzałych czereśni
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki stołowe mąki
- 2 łyżki likieru wiśniowego lub brandy
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jaja
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- szczypta soli
WYKONANIE :
1 - Czereśnie umyć, osączyć, oczyścić z pestek i ogonków,
przełożyć do miseczki, wymieszać z alkoholem i łyżką cukru,
odstawić na godzinę.
2 - Do przesianej mąki wsypać pozostały cukier i mieszając, wlewać mleko.
Dodać żółtka, aromat, cukier waniliowy.
Utrzeć wszystko mikserem na gładką masę.
3 - Z białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę
i delikatnie wymieszać ją z utartą masą.
4 - Formę do zapiekanek posmarować masłem.
Włożyć czereśnie, przykryć je ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 45 minut.
5 - Na stół podawać w naczyniu, w którym deser był pieczony.
Smacznego
Komentarze