KOKOSOWE NIEBO
KOKOSOWE NIEBO
bardzo łatwe
SKŁADNIKI :
- 1 duża paczka herbatników
- 200g wiórek kokosowych (troszkę zostawić do dekoracji)
- 1 cukier waniliowy
- 250g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 L mleka
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 żółtka
WYKONANIE :
1 - Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru , cukrem waniliowym,
dodać mąkę , budyń i 1/2 szklanki mleka całość dokładnie wymieszać
(zmiksować).
2 - Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru .
Wlać wymieszaną masę do gotującego mleka mieszać , aż zgęstnieje .
Ostudzić .
4 - Masło utrzeć dodawać ugotowany i ostudzony budyń , wsypać kokos wymieszać .
Blaszkę wyłożyć papierem lub folią aluminiową.
Na dnie blachy ułożyć herbatniki , na nich rozsmarować warstwę masy
kokosowej na tym ponownie ułożyć herbatniki i masę .
Czynność powtarzać do skończenia składników .
5 - Ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i posypać kokosem ( lub płatkami migdałowymi ).
Włożyć do lodówki na 2 - 3 godz .
Najlepiej smakuje na drugi dzień .
Zamiast herbatników można upiec biszkopt .
Smacznego
Komentarze