Tort wiedeński

                                             


                                             TORT   WIEDEŃSKI


                                SKŁADNIKI :

            CIASTO:

  • 150g      mąki  tortowej
  • 150g      cukru
  • 50g        mąki  ziemniaczanej
  • 100g      masła
  •   3           jajka
  •   4           łyżki  mleka
  •   1           łyżeczka  proszku  do  pieczenia
  •   1           łyżka  soku  z  cytryny
  •                otarta  skórka  z  cytryny

            KREM:

  • 250g      świeżego  masła
  •   3           szklanki  mleka
  •   1           szklanka  cukru
  • 1 i 1/2     torebki  budyniu  czekoladowego
  •   1           opakowanie  cukru  waniliowego

            DO  PRZYBRANIA:


  •               płatki  migdałowe  lub  grubo  zmielone  migdały
  •               ciemna  i  jasna  polewa  czekoladowa


                               WYKONANIE : 

1 -  Mąkę  tortową  i  ziemniaczaną  przesiać  przez  sito,  wymieszać  dokładnie  z  proszkiem  do  pieczenia.    
      Masło  utrzeć  z  cukrem,  żółtkami,  mlekiem,  skórką  i  sokiem  z  cytryny.  
      Nadal  ucierając,  powoli  wsypywać  mąkę  z  proszkiem  do  pieczenia.    
      Powstałe  ciasto  wymieszać  ze  sztywną  pianą  ubitą  z  białek.    

2 -  Przełożyć  ciasto  do  wysmarowanej  masłem  tortownicy  z  kominkiem  i  upiec  na  jasno  złoto  w  190*C.         

3 -  Przygotować  krem.      
      Z  mleka,  cukru  i  proszku  budyniowego  ugotować  budyń.   
      Zdjąć  z  ognia  i   mieszając,  odstawić  do  ostudzenia.   
      Masło  utrzeć  na  puch  z  cukrem  waniliowym  i  nie  przerywając  ucierania,  dodawać  po  łyżce  zimny  budyń.   
  
4 -  Upieczone  i  wystudzone  ciasto  przekroić  poziomo  na  5  krążków,  przełożyć  je  kremem.
       Dokładnie  posmarować  kremem  także  boki  tortu  i  posypać  je  migdałami,  a  na  wierzch
      fantazyjnie  udekorować  jasną  i  ciemną  polewą  czekoladową. 


                                                       Smacznego

Komentarze

Popularne posty