Tort wiedeński
TORT WIEDEŃSKI
SKŁADNIKI :
CIASTO:
- 150g mąki tortowej
- 150g cukru
- 50g mąki ziemniaczanej
- 100g masła
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- otarta skórka z cytryny
KREM:
- 250g świeżego masła
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 torebki budyniu czekoladowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
DO PRZYBRANIA:
- płatki migdałowe lub grubo zmielone migdały
- ciemna i jasna polewa czekoladowa
WYKONANIE :
1 - Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać przez sito, wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, mlekiem, skórką i sokiem z cytryny.
Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Powstałe ciasto wymieszać ze sztywną pianą ubitą z białek.
2 - Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy z kominkiem i upiec na jasno złoto w 190*C.
3 - Przygotować krem.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń.
Zdjąć z ognia i mieszając, odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na puch z cukrem waniliowym i nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimny budyń.
4 - Upieczone i wystudzone ciasto przekroić poziomo na 5 krążków, przełożyć je kremem.
Dokładnie posmarować kremem także boki tortu i posypać je migdałami, a na wierzch
fantazyjnie udekorować jasną i ciemną polewą czekoladową.
Smacznego
Komentarze