Tort Cudo

                                                               Tort    CUDO



                                  SKŁADNIKI : 


  • 200 g       kruchych ciastek
  • 100 g       masła
  • 80 g         orzechów laskowych
  • 100 g       kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g         czekolady 
  • 150 g       migdałów
  • 50 g         mąki
  •  1             łyżeczka kakao
  •  1             łyżeczki cynamonu
  • 100 g       cukru
  • 100 g       miodu


                                  WYKONANIE : 

1 -  Kruche  ciastka  drobno  pokrusz  i  wymieszaj  z  roztopionym  masłem.
      Tortownicę  wysmaruj  tłuszczem  i  wyłóż  papierem  do  pieczenia. 
      Następnie  przełóż  masę  do  formy,  przy  pomocy  łyżki  uformuj 
      spód  i  wstaw  na  godzinę  do lodówki.

2 -  Orzechy  laskowe  posiekaj  ze  skórką  pomarańczową.
      Czekoladę   zetrzyj  na  tarce  o  grubych  oczkach. 
      Dodaj  obrane  ze  skórki  migdały,  mąkę,  kakao  oraz  przyprawy  -  
      całość  delikatnie  wymieszaj. 

3 -  Cukier  zagotuj  z  miodem ,  stale  mieszając.
      Kiedy  dokładnie  się  rozpuści  zdejmij  z  ognia,  dodaj  do  pozostałych, 
      uprzednio  przygotowanych  składników  i  dokładnie  wymieszaj.
      
4 -  Następnie  równomiernie  rozsmaruj  masę  na  przygotowanym  spodzie,  
      po  czym  piecz  przez  około  30 - 40  minut  w  piekarniku  rozgrzanym 
      do  temperatury  175*C. 

5 -  Po  ostudzeniu  posyp  cukrem  pudrem.


                                                        Smacznego

Komentarze

Popularne posty