Mazurek Makowo - Kokosowy

                                                     Mazurek  makowo - kokosowy

 
                                      SKŁADNIKI :

                           Ciasto

  • 10      białek
  •  1       szklanka  cukru  kryształu
  • 1/2     kostki  margaryny
  •  1       szklanka  mąki  pszennej
  •  1       szklanka  maku
  • 1/2     małego  proszku  do  pieczenia

                           Masa

  •   2     szklanki  mleka
  •  1      kostka  masła
  •  3      łyżki  mąki  pszennej
  •  8      łyżek  kokosu
  •  1      żółtko
  •  1      szklanka  cukru  pudru 

                                      WYKONANIE : 

1 -  Białka  ubijać  z  cukrem ,  stopniowo  dodawać  przestudzoną  rozpuszczoną  margarynę,
      mąkę  zmieszać  z  proszkiem  do  pieczenia oraz  makiem.
      Całość  wymieszać.

2 -  Piec  w  średnio  nagrzanym  piekarniku  około  30 - 40  minut.

3 -  Przygotować  masę.
      Do  miski  dodać  jedną  szklankę  mleka,  kokos,  mąkę  i  wymieszać.
      Resztę  mleka  zagotować,  wlać  mleko  z  kokosem  i  mąką.
      Ugotować  budyń.
      Masło  utrzeć  z  cukrem  pudrem,  żółtkiem,  dodać  przestudzony  budyń.

4 -  Upieczone  ciasto  przekroić  i  przełożyć  masą.
      Wierzch  przybrać  dowolnie,  np. lukrem , posypując  bakaliami.


                                                            Smacznego

Komentarze

Popularne posty