Mazurek Makowo - Kokosowy
Mazurek makowo - kokosowy
SKŁADNIKI :
Ciasto
Masa
WYKONANIE :
1 - Białka ubijać z cukrem , stopniowo dodawać przestudzoną rozpuszczoną margarynę,
mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia oraz makiem.
Całość wymieszać.
2 - Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut.
3 - Przygotować masę.
Do miski dodać jedną szklankę mleka, kokos, mąkę i wymieszać.
Resztę mleka zagotować, wlać mleko z kokosem i mąką.
Ugotować budyń.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkiem, dodać przestudzony budyń.
4 - Upieczone ciasto przekroić i przełożyć masą.
Wierzch przybrać dowolnie, np. lukrem , posypując bakaliami.
Smacznego
SKŁADNIKI :
Ciasto
- 10 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 1/2 małego proszku do pieczenia
Masa
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 8 łyżek kokosu
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru pudru
WYKONANIE :
1 - Białka ubijać z cukrem , stopniowo dodawać przestudzoną rozpuszczoną margarynę,
mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia oraz makiem.
Całość wymieszać.
2 - Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut.
3 - Przygotować masę.
Do miski dodać jedną szklankę mleka, kokos, mąkę i wymieszać.
Resztę mleka zagotować, wlać mleko z kokosem i mąką.
Ugotować budyń.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkiem, dodać przestudzony budyń.
4 - Upieczone ciasto przekroić i przełożyć masą.
Wierzch przybrać dowolnie, np. lukrem , posypując bakaliami.
Smacznego
Komentarze