Puszysty sernik

                                                     Puszysty   sernik




                                     SKŁADNIKI :



  • 800g     tłustego  dwukrotnie  zmielonego  białego  sera
  •   1         szklanka  cukru
  • 100g     masła
  •   7         jaj
  • 150g    drożdży
  • 100g    rodzynków
  •   1        czubata  łyżka  bardzo  drobno  zmielonych  migdałów
  • 2 - 3    łyżki  smażonej  skórki  pomarańczowej
  •            aromat  waniliowy

                Do  dekoracji 

  •           Polewa  czekoladowa





                                     WYKONANIE :


1 -  Ser  utrzeć  z  cukrem  i  masłem.
       Nadal  ucierając,  kolejno  wbić  6  żółtek  i  całe  jajo.
      Z  białek  ubić  sztywną  pianę.   Drożdże  pokruszyć,  utrzeć  z  częścią  masy  serowej,
       wymieszać  z  pozostałą  masą  oraz  z  mączką  migdałową,  rodzynkami,
      aromatem  waniliowym  i  drobno  posiekaną  skórką
      pomarańczową  (  jeśli  masa  będzie  zbyt  gęsta  dodać  kremówki ).
      Na  końcu  wymieszać  wszystko  z  pianą  z  białek.


2 -  Przełożyć  powstałą  masę  do  wysmarowanej  i  posypanej  bułką  tartą  formy,
       napełniając  ją  do  połowy  wysokości.
      Piec  50 - 60  minut  w  piekarniku  nagrzanym  do  180*C.
     
3 -  Wierzch  upieczonego  i  wystudzonego  ciasta  cienko  posmarować  
      rozpuszczoną  polewą  czekoladową   i   odstawić  w  chłodne  miejsce, 
      by  polewa  stężała.




                                                                Smacznego

Komentarze

Popularne posty