Pączki z konfiturą

                                      Pączki  z   konfiturą


                               SKŁADNIKI :

  • 1/2  kg    mąki
  • 40g        drożdży
  •  1           szklanka  ciepłego  mleka
  •  2           łyżki  miękkiego  masła
  •  2           łyżki  cukru
  •  2           żółtka
  •               szczypta  soli
  •               kieliszek  alkoholu  np.  rumu
  • 200g      konfitury  wiśniowej
  •  1 L        oleju  do  smażenia
  •               cukier puder do posypani pączków

                               WYKONANIE :

1 -  Mąkę  przesiej  do   miski .
     Drożdże  rozkrusz ,  rozetrzyj  z   łyżką  cukru ,  połącz  z   mlekiem , 
     dodaj  łyżkę  mąki  i  wlej  rozczyn  do   zagłębienia  w  mące. 
     Przykryj  czystą  ściereczką  i  zostaw  do  wyrośnięcia  na  20 min .

2 -  Do  wyrośniętego  rozczynu  dodaj   resztę  cukru ,  rozpuszczone 
      (nie gorące)  masło ,  żółtka,  alkohol ,  szczyptę  soli  i  wyrobić  z  mąką . 
      Przykryj ,  i  odstaw  w  ciepłe  miejsc  do  wyrośnięcia,
      po  czym  uformuj  pączki   i   odstaw   je  na  posypanej  mąką  stolnicy  do 
      ponownego  wyrośnięcia. 

3 -  Następnie  usmaż  na  rozgrzanym  oleju  na  złoty  kolor . 
      Ostudź .

4 -  Nadziej  pączki  konfiturą  za  pomocą  szprycy  z  długą   końcówką .
      Gotowe  pączki  posyp  cukrem  pudrem.  


                                     Smacznego

Komentarze

Popularne posty