Pączki z konfiturą
Pączki z konfiturą
SKŁADNIKI :
WYKONANIE :
2 - Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę cukru , rozpuszczone
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 1/2 kg mąki
- 40g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- kieliszek alkoholu np. rumu
- 200g konfitury wiśniowej
- 1 L oleju do smażenia
- cukier puder do posypani pączków
WYKONANIE :
1 - Mąkę przesiej do miski .
Drożdże rozkrusz , rozetrzyj z łyżką cukru , połącz z mlekiem ,
dodaj łyżkę mąki i wlej rozczyn do zagłębienia w mące.
Przykryj czystą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20 min .
2 - Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę cukru , rozpuszczone
(nie gorące) masło , żółtka, alkohol , szczyptę soli i wyrobić z mąką .
Przykryj , i odstaw w ciepłe miejsc do wyrośnięcia,
po czym uformuj pączki i odstaw je na posypanej mąką stolnicy do
ponownego wyrośnięcia.
3 - Następnie usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor .
Ostudź .
4 - Nadziej pączki konfiturą za pomocą szprycy z długą końcówką .
Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze