Eklerki
Eklerki
SKŁADNIKI :
CIASTO PTYSIOWE:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 100g masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
KREM:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 - 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany kremówki 30 - 36%
POLEWA:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
WYKONANIE :
1 - Przesiać mąkę. Mleko zagotować z wodą, masłem, solą i cukrem.
Kiedy zawrze, natychmiast zdjąć z ognia i wsypać całą mąkę.
Bardzo energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Garnek ustawić z powrotem na ogniu i 3 - 4 minuty energicznie
mieszać jego zawartość, tak żeby część wody wyparowała.
2 - Masa będzie przypominała gęste puree ziemniaczane.
Następnie całość przełożyć do miski i ucierać drewnianą łyżką
lub miksować na małych obrotach około minuty.
Gdy trochę ostygnie, dodawać pojedynczo jajka.
Każde kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie
całkowicie połączy się z resztą składników, a masa stanie się jednolita i błyszcząca.
3 - Piekarnik rozgrzać do 220*C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto ptysiowe nałożyć do rękawa cukierniczego ( ewentualnie do plastikowej torebki na mrożonki z odciętym rogiem ) i wycisnąć "paluchy" ciasta o długości 12 cm.
Piec 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 190*C i piec kolejne 10 minut.
Eklerki powinny się piec łącznie około 25 minut - ostatnie 5 minut przy uchylonych drzwiczkach.
4 - Zrobić krem.
W 1/2 szklanki rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, wbić żółtka
i dobrze wymieszać trzepaczką.
Do pozostałej szklanki mleka wsypać cukier i ustawić na ogniu.
Gdy się zagotuje, wlać mieszankę mleczno-jajeczną, cały czas mieszając.
Powstały budyń przelać do czystego naczynia, przykryć folią plastikową
i wstawić na kilka godzin do lodówki.
5 - Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać plastikową łopatką z mocno schłodzonym budyniem. Jeśli budyń jest bardzo gęsty, można go lekko zmiksować i dopiero wtedy wymieszać lub zmiksować ze śmietaną.
Miskę z kremem szczelnie przykryć i wstawić do lodówki.
6 - Zrobić polewę.
Rozpuścić masło i część wlać do śmietany, a następnie już ciepłą śmietanę wlać z powrotem do garnuszka z masłem.
Cały czas energicznie mieszając trzepaczką, dodać cukier i kakao.
7 - Wystudzone ptysie rozciąć na pół, nadziać kremem i polać polewą.
Smacznego
Komentarze