Eklerki

                         
                                             Eklerki


                               SKŁADNIKI :




        CIASTO  PTYSIOWE:



  •   1        szklanka  mąki
  • 1/2       szklanki  mleka
  • 1/2       szklanki  wody
  • 100g    masła pokrojonego  w  kostkę
  •   1        łyżeczka  cukru
  •   4        jajka
  •             szczypta  soli





        KREM:



  • 1 i 1/2   szklanki   mleka
  •   3         łyżki  mąki  ziemniaczanej
  • 2 - 3     żółtka
  • 1/2       szklanki  cukru
  •   1        szklanka  śmietany  kremówki  30 - 36%





        POLEWA:



  •   4      łyżki  masła
  •   4      łyżki  śmietany  kremówki
  •   8      łyżek  cukru
  •   4      łyżki  kakao








                              WYKONANIE :


1 -  Przesiać  mąkę.   Mleko  zagotować  z  wodą,  masłem,  solą  i  cukrem. 
      Kiedy  zawrze,  natychmiast  zdjąć  z  ognia  i  wsypać  całą  mąkę.
      Bardzo  energicznie  mieszać  do  uzyskania  jednolitej  masy.
      Garnek  ustawić  z  powrotem  na  ogniu  i   3 - 4   minuty  energicznie 
      mieszać  jego  zawartość,  tak  żeby  część  wody  wyparowała.


2 -  Masa  będzie  przypominała  gęste  puree  ziemniaczane.
      Następnie  całość  przełożyć  do  miski  i  ucierać  drewnianą  łyżką 
      lub  miksować   na   małych obrotach  około  minuty.
      Gdy  trochę  ostygnie,  dodawać  pojedynczo  jajka.
      Każde  kolejne  jajko  dodajemy  dopiero  wtedy,  gdy  poprzednie 
     całkowicie  połączy  się  z  resztą  składników,  a  masa  stanie  się  jednolita  i  błyszcząca.


3 -  Piekarnik  rozgrzać  do  220*C.
      Blachę  wyłożyć  papierem  do  pieczenia.
      Ciasto  ptysiowe  nałożyć  do  rękawa  cukierniczego  (  ewentualnie  do  plastikowej  torebki  na  mrożonki  z  odciętym  rogiem )  i  wycisnąć  "paluchy"   ciasta  o  długości  12  cm.
      Piec  10  minut,  po  czym  obniżyć  temperaturę  do  190*C  i  piec  kolejne  10  minut.
      Eklerki  powinny  się  piec  łącznie  około  25  minut - ostatnie  5  minut  przy  uchylonych  drzwiczkach.


4 -  Zrobić  krem.
      W  1/2  szklanki  rozprowadzić  mąkę  ziemniaczaną,  wbić  żółtka  
       i  dobrze  wymieszać  trzepaczką.
      Do  pozostałej  szklanki  mleka  wsypać  cukier  i  ustawić  na  ogniu.
      Gdy  się  zagotuje,  wlać  mieszankę  mleczno-jajeczną,  cały  czas  mieszając.
      Powstały  budyń  przelać  do  czystego  naczynia,  przykryć  folią  plastikową
      i  wstawić  na  kilka  godzin  do  lodówki.


5 -  Śmietanę  ubić  na  sztywno  i  wymieszać  plastikową  łopatką  z  mocno  schłodzonym  budyniem.  Jeśli  budyń  jest  bardzo  gęsty,  można  go  lekko  zmiksować  i  dopiero  wtedy  wymieszać  lub  zmiksować  ze  śmietaną.
      Miskę  z  kremem  szczelnie  przykryć  i  wstawić  do  lodówki.


6 -  Zrobić  polewę.
      Rozpuścić  masło  i   część  wlać  do  śmietany,  a  następnie  już  ciepłą  śmietanę  wlać  z  powrotem  do  garnuszka  z  masłem.
      Cały  czas  energicznie  mieszając  trzepaczką,  dodać  cukier  i  kakao.


7 -  Wystudzone  ptysie  rozciąć  na  pół,  nadziać  kremem  i  polać  polewą.




                                                      Smacznego

Komentarze

Popularne posty