Tort z herbacianym ponczem
Tort z herbacianym ponczem
SKŁADNIKI :
WYKONANIE :
1 - Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody, wystudzić.
2 - Śmietanę z cukrem ubić mikserem, 1/3 odłożyć,
a do reszty wlać letnią żelatynę i wymieszać.
3 - Owoce osączyć z zalewy, 1/3 odłożyć, a do pozostałych dodać
śmietanę z żelatyną i razem zmiksować.
4 - Blaty nasączyć ponczem. Jeden włożyć do tortownicy,
pokryć kremem, na nim rozłożyć połowę odłożonych owoców pokrojonych
w plasterki i przykryć drugim blatem.
5 - Wstawić na 3 - 4 godziny do lodówki.
Przed podaniem udekorować resztą bitej śmietany i przybrać
krojonymi pozostałymi owocami.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 2 gotowe duże blaty biszkoptowe
- 250g brzoskwiń z puszki
- 2 szklanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki herbaty z cytryną
WYKONANIE :
1 - Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody, wystudzić.
2 - Śmietanę z cukrem ubić mikserem, 1/3 odłożyć,
a do reszty wlać letnią żelatynę i wymieszać.
3 - Owoce osączyć z zalewy, 1/3 odłożyć, a do pozostałych dodać
śmietanę z żelatyną i razem zmiksować.
4 - Blaty nasączyć ponczem. Jeden włożyć do tortownicy,
pokryć kremem, na nim rozłożyć połowę odłożonych owoców pokrojonych
w plasterki i przykryć drugim blatem.
5 - Wstawić na 3 - 4 godziny do lodówki.
Przed podaniem udekorować resztą bitej śmietany i przybrać
krojonymi pozostałymi owocami.
Smacznego
Komentarze