Tort na nutellowym spodzie

                                                   Tort  na  nutellowym  spodzie




                                SKŁADNIKI :



  • 300g     sucharków
  • 300g     nutelli
  • 800ml   kremówki  30%
  • 200ml   kwaśnej  śmietany
  •   3         galaretki  wiśniowe
  •   6         łyżeczek  żelatyny
  •   1         opakowanie  cukru  waniliowego
  •   1         łyżka  cukru
  •              litrowy  słoik  kompotu  wiśniowego ( z owocami ) 



                                WYKONANIE :


1 -  Sucharki  zemleć,  wymieszać  z  nutellą. 
      Powstałą  masę  przełożyć  do  tortownicy  wyścielonej papierem  do  pieczenia.


2 -  Kremówkę  ubić,  dalej  ubijając  dodać  cukier  waniliowy  i  łyżkę  stołową  cukru.
      Żelatynę  rozpuścić  w  1/8  szklanki  gorącej  wody,  wystudzić,
      dodać  kremówki  i  jeszcze  chwilę  razem  ubijać.
       Kwaśną  śmietanę  równomiernie  rozsmarować  na  spodzie  nutellowym  w  tortownicy,
       a  na  niej  równą  warstwą  rozłożyć  ubitą  kremówkę.


3 -  Kompot  przecedzić,  zagotować.
      Rozpuścić  w  nim  galaretkę  wiśniową,  wystudzić,  wymieszać  z  owocami  z  kompotu.
      Gęstniejącą  galaretkę  delikatnie  nałożyć  na  kremówkę  i  wstawić  do  lodówki, 
      by  galaretka  stężała,  a  tort  się  schłodził.


                                                                    Smacznego

Komentarze

Popularne posty