Tort na nutellowym spodzie
Tort na nutellowym spodzie
SKŁADNIKI :
WYKONANIE :
1 - Sucharki zemleć, wymieszać z nutellą.
Powstałą masę przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.
2 - Kremówkę ubić, dalej ubijając dodać cukier waniliowy i łyżkę stołową cukru.
Żelatynę rozpuścić w 1/8 szklanki gorącej wody, wystudzić,
dodać kremówki i jeszcze chwilę razem ubijać.
Kwaśną śmietanę równomiernie rozsmarować na spodzie nutellowym w tortownicy,
a na niej równą warstwą rozłożyć ubitą kremówkę.
3 - Kompot przecedzić, zagotować.
Rozpuścić w nim galaretkę wiśniową, wystudzić, wymieszać z owocami z kompotu.
Gęstniejącą galaretkę delikatnie nałożyć na kremówkę i wstawić do lodówki,
by galaretka stężała, a tort się schłodził.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 300g sucharków
- 300g nutelli
- 800ml kremówki 30%
- 200ml kwaśnej śmietany
- 3 galaretki wiśniowe
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- litrowy słoik kompotu wiśniowego ( z owocami )
WYKONANIE :
1 - Sucharki zemleć, wymieszać z nutellą.
Powstałą masę przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.
2 - Kremówkę ubić, dalej ubijając dodać cukier waniliowy i łyżkę stołową cukru.
Żelatynę rozpuścić w 1/8 szklanki gorącej wody, wystudzić,
dodać kremówki i jeszcze chwilę razem ubijać.
Kwaśną śmietanę równomiernie rozsmarować na spodzie nutellowym w tortownicy,
a na niej równą warstwą rozłożyć ubitą kremówkę.
3 - Kompot przecedzić, zagotować.
Rozpuścić w nim galaretkę wiśniową, wystudzić, wymieszać z owocami z kompotu.
Gęstniejącą galaretkę delikatnie nałożyć na kremówkę i wstawić do lodówki,
by galaretka stężała, a tort się schłodził.
Smacznego
Komentarze