MAKARONIKI
MAKARONIKI
SKŁADNIKI na ok. 20 sztuk :
WYKONANIE :
1 - Pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj, osusz, a następnie zetrzyj skórkę.
Białko przełóż do miski, wlej łyżkę soku pomarańczowego,
po czym ubijaj powoli dodając cukier.
Kiedy masa będzie bardzo sztywna i błyszcząca, wymieszaj ją z wiórkami kokosowymi i
uprzednio otartą skórką pomarańczową.
2 - Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i nabierając po
2 łyżeczki masy układaj małe stożki w niewielkich odstępach.
3 - Ciastka piecz przez około 35 minut na jasno-złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 150*C.
4 - Po tym czasie wyjmij makaroniki z piekarnika i odstaw w chłodne miejsce,
by przestygły.
Smacznego
_
SKŁADNIKI na ok. 20 sztuk :
- 1kg pomarańczy
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 2 białka jaj
- 100g cukru
- 100g wiórków kokosowych
WYKONANIE :
1 - Pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj, osusz, a następnie zetrzyj skórkę.
Białko przełóż do miski, wlej łyżkę soku pomarańczowego,
po czym ubijaj powoli dodając cukier.
Kiedy masa będzie bardzo sztywna i błyszcząca, wymieszaj ją z wiórkami kokosowymi i
uprzednio otartą skórką pomarańczową.
2 - Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i nabierając po
2 łyżeczki masy układaj małe stożki w niewielkich odstępach.
3 - Ciastka piecz przez około 35 minut na jasno-złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 150*C.
4 - Po tym czasie wyjmij makaroniki z piekarnika i odstaw w chłodne miejsce,
by przestygły.
Smacznego
_
Komentarze