Babeczki z toffi

                                                Babeczki  z  toffi




                              SKŁADNIKI :


           CIASTO:



  •   2         żółtka
  • 350g     mąki
  • 100g     cukru  pudru
  • 150g     masła
  •   1         łyżka  śmietany  18%
  • 1/3        łyżeczki  proszku  do  pieczenia 

          SOS  KARMELOWY:

  • 3/4       szklanki  brązowego  cukru
  •   1        szklanka  śmietany  30%
  •             orzechy  lub  migdały  do  dekoracji





                             WYKONANIE :


1 -  Żółtka  utrzeć  z  2  łyżkami  cukru  pudru  na  puszystą  masę.
       Mąkę,  masło,  śmietanę  i  pozostały  cukier  puder  wymieszać
       z  proszkiem  do  pieczenia  i  dokładnie  zagnieść  z  utartymi  
      żółtkami  na  jednolitą  masę.


2 -  Ciasto  podzielić  na  dwie  części,  rozwałkować  na  folii  spożywczej, 
       nadając  im  kształt  kół.   Zawinąć  je  szczelnie  w  folię  i  schłodzić  w  lodówce.
       Następnie  wyciąć  kółka  nieco  większe  niż  foremki,  wykleić  
        malutkie  foremki.


3 -  Wstawić  do  nagrzanego  piekarnika  180*C  i  piec  10 - 12  minut,  aż
       ładnie  się  zezłocą.


4 -  Zrobić  sos:    
       Cukier  i  śmietankę  podgrzać  na  średnim  ogniu,  mieszając, 
       aż  cukier  całkiem  się  rozpuści.   Zwiększyć  ogień  i  gotować
       jeszcze  około  8  minut,  aby  sos  zgęstniał.


5 -  Wystudzone  ciastka  posmarować  karmelowym  sosem, 
       udekorować  orzechami  lub  migdałami.




                                                   Smacznego

Komentarze

Popularne posty