Babeczki z toffi
Babeczki z toffi
SKŁADNIKI :
CIASTO:
WYKONANIE :
1 - Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę.
Mąkę, masło, śmietanę i pozostały cukier puder wymieszać
z proszkiem do pieczenia i dokładnie zagnieść z utartymi
żółtkami na jednolitą masę.
2 - Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na folii spożywczej,
nadając im kształt kół. Zawinąć je szczelnie w folię i schłodzić w lodówce.
Następnie wyciąć kółka nieco większe niż foremki, wykleić
malutkie foremki.
3 - Wstawić do nagrzanego piekarnika 180*C i piec 10 - 12 minut, aż
ładnie się zezłocą.
4 - Zrobić sos:
Cukier i śmietankę podgrzać na średnim ogniu, mieszając,
aż cukier całkiem się rozpuści. Zwiększyć ogień i gotować
jeszcze około 8 minut, aby sos zgęstniał.
5 - Wystudzone ciastka posmarować karmelowym sosem,
udekorować orzechami lub migdałami.
Smacznego
SKŁADNIKI :
CIASTO:
- 2 żółtka
- 350g mąki
- 100g cukru pudru
- 150g masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
SOS KARMELOWY:
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka śmietany 30%
- orzechy lub migdały do dekoracji
WYKONANIE :
1 - Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę.
Mąkę, masło, śmietanę i pozostały cukier puder wymieszać
z proszkiem do pieczenia i dokładnie zagnieść z utartymi
żółtkami na jednolitą masę.
2 - Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na folii spożywczej,
nadając im kształt kół. Zawinąć je szczelnie w folię i schłodzić w lodówce.
Następnie wyciąć kółka nieco większe niż foremki, wykleić
malutkie foremki.
3 - Wstawić do nagrzanego piekarnika 180*C i piec 10 - 12 minut, aż
ładnie się zezłocą.
4 - Zrobić sos:
Cukier i śmietankę podgrzać na średnim ogniu, mieszając,
aż cukier całkiem się rozpuści. Zwiększyć ogień i gotować
jeszcze około 8 minut, aby sos zgęstniał.
5 - Wystudzone ciastka posmarować karmelowym sosem,
udekorować orzechami lub migdałami.
Smacznego
Komentarze