TARTA Z PIANKĄ

                                    TARTA  Z  PIANKĄ

                        SKŁADNIKI :

                    CIASTO :

  •  2         szklanki  mąki
  •  3         łyżki  cukru
  • 150g    posiekanego  masła
  • 2-3       łyżki  zimnej  wody
 
                      MASA :

  • 3/4       szklanki  śmietany 22%
  •  2         łyżki  cukru
  •  6         brzoskwiń
  •  1         białko
  •  1         jajko
  •  1         szklanka  bitej  śmietany  


                        WYKONANIE :

1 -  Mąkę,  cukier  i  masło  utrzeć  palcami,  by  przypominało  kruszonkę,  schłodzić  w  lodówce  30  minut.    Schłodzone  rozwałkować  między  dwoma  arkuszami  papieru  do  pieczenia.

2 -  Wyłożyć  ciastem  formę  do  tarty  i  przykryć  papierem  do  pieczenia,  obciążyć,  np.  suchą  fasolą.

3 -  Piekarnik  rozgrzać  do  180*C  i  piec  tartę  z  obciążeniem  10  minut.
      Zdjąć  obciążenie  i  papier,  i  piec  jeszcze  10  minut  na  złoto.

4 -  Śmietanę,  2  łyżki  cukru  i  jajko  zmieszać  w  miseczce.  
      Masę  wylać  na  ciasto  i  wstawić  ponownie  na  10   minut  do  piekarnika.
      Brzoskwinie  podzielić  na  połówki  i  pokroić  na  plastry.
      Białko  ubić,  do  ubitego  dodać  plasterki  brzoskwiń  z  łyżką  cukru.  Delikatnie  wymieszać.  

5 -  Wyjąć  tartę  i  zwiększyć  temperaturę  piekarnika  do  200*C.
       Na  podpieczoną  tartę  nałożyć  pianę  z  brzoskwiniami,  posypać  ostatnią  łyżką  cukru  i  raz  jeszcze  wstawić  do  piekarnika  na  20  minut.
        Podawać  całkowicie  ostudzone z  dodatkiem  bitej  śmietany. 


                                          Smacznego

Komentarze

Popularne posty