TARTA Z PIANKĄ
TARTA Z PIANKĄ
SKŁADNIKI :
CIASTO :
MASA :
WYKONANIE :
1 - Mąkę, cukier i masło utrzeć palcami, by przypominało kruszonkę, schłodzić w lodówce 30 minut. Schłodzone rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
2 - Wyłożyć ciastem formę do tarty i przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. suchą fasolą.
3 - Piekarnik rozgrzać do 180*C i piec tartę z obciążeniem 10 minut.
Zdjąć obciążenie i papier, i piec jeszcze 10 minut na złoto.
4 - Śmietanę, 2 łyżki cukru i jajko zmieszać w miseczce.
Masę wylać na ciasto i wstawić ponownie na 10 minut do piekarnika.
Brzoskwinie podzielić na połówki i pokroić na plastry.
Białko ubić, do ubitego dodać plasterki brzoskwiń z łyżką cukru. Delikatnie wymieszać.
5 - Wyjąć tartę i zwiększyć temperaturę piekarnika do 200*C.
Na podpieczoną tartę nałożyć pianę z brzoskwiniami, posypać ostatnią łyżką cukru i raz jeszcze wstawić do piekarnika na 20 minut.
Podawać całkowicie ostudzone z dodatkiem bitej śmietany.
Smacznego
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 150g posiekanego masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
MASA :
- 3/4 szklanki śmietany 22%
- 2 łyżki cukru
- 6 brzoskwiń
- 1 białko
- 1 jajko
- 1 szklanka bitej śmietany
WYKONANIE :
1 - Mąkę, cukier i masło utrzeć palcami, by przypominało kruszonkę, schłodzić w lodówce 30 minut. Schłodzone rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
2 - Wyłożyć ciastem formę do tarty i przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. suchą fasolą.
3 - Piekarnik rozgrzać do 180*C i piec tartę z obciążeniem 10 minut.
Zdjąć obciążenie i papier, i piec jeszcze 10 minut na złoto.
4 - Śmietanę, 2 łyżki cukru i jajko zmieszać w miseczce.
Masę wylać na ciasto i wstawić ponownie na 10 minut do piekarnika.
Brzoskwinie podzielić na połówki i pokroić na plastry.
Białko ubić, do ubitego dodać plasterki brzoskwiń z łyżką cukru. Delikatnie wymieszać.
5 - Wyjąć tartę i zwiększyć temperaturę piekarnika do 200*C.
Na podpieczoną tartę nałożyć pianę z brzoskwiniami, posypać ostatnią łyżką cukru i raz jeszcze wstawić do piekarnika na 20 minut.
Podawać całkowicie ostudzone z dodatkiem bitej śmietany.
Smacznego
Komentarze