ŚWIĄTECZNY PIERNIK

                                          ŚWIĄTECZNY          PIERNIK 


                                 SKŁADNIKI :
 
  • 750 g        mąki pszennej
  • 500 ml      miodu płynnego
      1             szklanka cukru
      4             jajka
  •                 dżem lub powidła wiśniowe
  • 250 g        margaryny
  •   3            łyżki soku wiśniowego
  •   1            łyżka kawy rozpuszczalnej
  •   1            łyżka kakao
  • 1/2           opakowania przyprawy do piernika
  •   2            łyżeczki proszku do pieczenia
  •   1            łyżka sody oczyszczonej
  • 100 g       bakalii (rodzynki, migdały, orzechy łuskane, mieszanka owoców kandyzowanych)
  • 50 g         margaryny do wysmarowania formy
  • 2              łyżki bułki tartej 


                                WYKONANIE :

1 -  Przygotuj  masę  miodową,  w  garnku  roztop:  miód,  1/2  szklanki  cukru  oraz  margarynę. 
      Tak  przygotowaną  masę  odstaw  do  ostygnięcia.

2 -  Żółtka  oddziel  od  białek  i  utrzyj  z  resztą  cukru. 
      Dodaj  mąkę  wymieszaną  z  proszkiem  do  pieczenia  i  sodą.
      Następnie  dodaj  wystudzoną  masę  miodową,  sok,  dżem,
      kawę  zaparzoną  w  niewielkiej  ilości  wody,  kakao,  bakalie  i   przyprawę  do  piernika. 
      Wszystko  wymieszaj  na  gładką  masę. 


3 -  Z  białek  ubij  na  sztywno  pianę,  a  następnie  dodaj  do  ciasta. 
       Delikatnie  wymieszaj.

4 -  Formę  wysmaruj  margaryną  i  posyp  bułką  tartą. 
      Ciasto  wylej  na  formę  i  wstaw  do  piekarnika  rozgrzanego  do  temperatury  180°.
       Piecz  przez  ok.  1 godz.


                                                             Smacznego



   

Komentarze

Popularne posty