ŚWIĄTECZNY PIERNIK
ŚWIĄTECZNY PIERNIK
SKŁADNIKI :
WYKONANIE :
3 - Z białek ubij na sztywno pianę, a następnie dodaj do ciasta.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 750 g mąki pszennej
- 500 ml miodu płynnego
1 szklanka cukru
4 jajka - dżem lub powidła wiśniowe
- 250 g margaryny
- 3 łyżki soku wiśniowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 100 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy łuskane, mieszanka owoców kandyzowanych)
- 50 g margaryny do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej
WYKONANIE :
1 - Przygotuj masę miodową, w garnku roztop: miód, 1/2 szklanki cukru oraz margarynę.
Tak przygotowaną masę odstaw do ostygnięcia.
2 - Żółtka oddziel od białek i utrzyj z resztą cukru.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Następnie dodaj wystudzoną masę miodową, sok, dżem,
kawę zaparzoną w niewielkiej ilości wody, kakao, bakalie i przyprawę do piernika.
Wszystko wymieszaj na gładką masę.
3 - Z białek ubij na sztywno pianę, a następnie dodaj do ciasta.
Delikatnie wymieszaj.
4 - Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą.
Ciasto wylej na formę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°.
Piecz przez ok. 1 godz.
Smacznego
Komentarze