Świąteczny Keks
Świąteczny Keks
SKŁADNIKI :
LUKIER :
WYKONANIE :
1 - Wszystkie suszone owoce drobno pokroić.
Wymieszać z owocami kandyzowanymi i sokiem pomarańczowym,
odstawić pod przykryciem na dwie godziny w temperaturze pokojowej.
2 - Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C
3 - Mąkę wymieszać z drożdżami, przyprawą do piernika, imbirem i pieprzem.
Masło utrzeć z miodem na pulchną, jasnobrązową masę.
Dodać aromat waniliowy.
Następnie na przemian dodawać porcje mąki z dodatkami i jaja, stale mieszając.
Na koniec dodać mieszankę owoców, rodzynki i migdały, wymieszać.
4 - Formę długości 30 cm. natłuścić, włożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
Umieścić na dolnej półce piekarnika, piec 1 godzinę.
Po 40 minutach ciasto przykryć folią aluminiową, by ciasto za bardzo nie ściemniało.
5 - Upieczony keks wyjąć z pieca i po godzinie wyjąć z formy.
6 - Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i brandy na gładką masę.
Lukrem posmarować ciasto, udekorować kandyzowanymi owocami.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 100g suszonych owoców ( jabłka, gruszki, morele, daktyle )
- 75g suszonych śliwek bez pestek
- 300g mieszanki owoców kandyzowanych
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 125g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- 100g masła
- 50g miodu
- 2 duże jaja
- 100g rodzynków
- 50g pokrojonych migdałów
- aromat waniliowy
- szczypta białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
LUKIER :
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka brandy
WYKONANIE :
1 - Wszystkie suszone owoce drobno pokroić.
Wymieszać z owocami kandyzowanymi i sokiem pomarańczowym,
odstawić pod przykryciem na dwie godziny w temperaturze pokojowej.
2 - Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C
3 - Mąkę wymieszać z drożdżami, przyprawą do piernika, imbirem i pieprzem.
Masło utrzeć z miodem na pulchną, jasnobrązową masę.
Dodać aromat waniliowy.
Następnie na przemian dodawać porcje mąki z dodatkami i jaja, stale mieszając.
Na koniec dodać mieszankę owoców, rodzynki i migdały, wymieszać.
4 - Formę długości 30 cm. natłuścić, włożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
Umieścić na dolnej półce piekarnika, piec 1 godzinę.
Po 40 minutach ciasto przykryć folią aluminiową, by ciasto za bardzo nie ściemniało.
5 - Upieczony keks wyjąć z pieca i po godzinie wyjąć z formy.
6 - Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i brandy na gładką masę.
Lukrem posmarować ciasto, udekorować kandyzowanymi owocami.
Smacznego
Komentarze