Strucla Brzoskwiniowa
Strucla Brzoskwiniowa
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 250g mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 20g drożdży
- 50g masła
- 50g cukru
- 2 jaja
- sól
NADZIENIE :
- 300g konfitury brzoskwiniowej
- 2 drobno pokrojone brzoskwinie
- 6 łyżek sezamu
- 2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE :
1 - Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, letnim mlekiem i łyżką mąki.
Odstawić na 20 minut
2 - Roztopione masło utrzeć z pozostałym cukrem i jajkami.
Do mąki dodać rozczyn i masło z jajami, posolić, wyrobić ciasto, odstawić na 30 minut.
3 - Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 0,5cm , posmarować konfiturą
wymieszaną z brzoskwiniami, posypać sezamem i zwinąć.
Zlepić końce i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
4 - Piec około 50 minut w temperaturze 200*C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze