Półfrancuskie Kwadraciki

                                       

                                                    Półfrancuskie   Kwadraciki


                                  SKŁADNIKI :


                    CIASTO :



  • 250g     mąki
  • 120g     masła
  • 125ml   mleka
  •  20g      drożdży
  •  25g      cukru
  •   1         jajko
  •               szczypta  soli



                    NADZIENIE :



  • 5 - 6     brzoskwiń
  •             białko  do  posmarowania  ciastek 





                                  WYKONANIE :


1 -  Z  mąki,  mleka,  jaja,  20g  masła,  drożdży,  cukru  i  soli  zrobić  ciasto  drożdżowe
      Resztę  masła  rozetrzeć.
      Ciasto  drożdżowe  rozwałkować,  ułożyć  na  nim  masło,  
      przykryć  je  wystającymi  rogami  ciasta  i  rozwałkować.
      Złożyć  ciasto  na  3  części,  rozwałkować,  ponownie  złożyć,  zawinąć  w  pergamin, 
       włożyć  na  20  minut  do  lodówki.


2 -  Schłodzone  ciasto  rozwałkować  na  grubość  0,5  cm.
      Brzoskwinie  umyć,  osuszyć,  przepołowić,  wyjąć  pestki.
      
3 -  Rozwałkowane  cisto  pokroić  na  kwadraty  o  boku  10  cm.
      Na  środku  każdego  położyć  połówkę  brzoskwini  i  odstawić  na  kilka  minut.
      Gdy  ciastka  lekko  wyrosną,  posmarować  je  białkiem.


4 -  Ułożyć  ciastka  na  blaszce,  zachowując  odpowiednie  odstępy.
       Piec  15 - 20  minut  w  temperaturze  220*C. 


                                                             Smacznego

Komentarze

Popularne posty