Półfrancuskie Kwadraciki
Półfrancuskie Kwadraciki
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 250g mąki
- 120g masła
- 125ml mleka
- 20g drożdży
- 25g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
NADZIENIE :
- 5 - 6 brzoskwiń
- białko do posmarowania ciastek
WYKONANIE :
1 - Z mąki, mleka, jaja, 20g masła, drożdży, cukru i soli zrobić ciasto drożdżowe
Resztę masła rozetrzeć.
Ciasto drożdżowe rozwałkować, ułożyć na nim masło,
przykryć je wystającymi rogami ciasta i rozwałkować.
Złożyć ciasto na 3 części, rozwałkować, ponownie złożyć, zawinąć w pergamin,
włożyć na 20 minut do lodówki.
2 - Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm.
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki.
3 - Rozwałkowane cisto pokroić na kwadraty o boku 10 cm.
Na środku każdego położyć połówkę brzoskwini i odstawić na kilka minut.
Gdy ciastka lekko wyrosną, posmarować je białkiem.
4 - Ułożyć ciastka na blaszce, zachowując odpowiednie odstępy.
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 220*C.
Smacznego
Komentarze