Morelowe Delicje
Morelowe Delicje
SKŁADNIKI :
Ciasto kruche :
Ciasto ucierane :
Nadzienie :
WYKONANIE :
Smacznego
SKŁADNIKI :
Ciasto kruche :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100g masła
- 1 jajko
- sól
- 200g mąki pszennej
- 120g masła
- 100g cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g moreli
- 4 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
WYKONANIE :
1 - Z podanych składników szybko zagnieść ciasto kruche i włożyć na 30 minut do lodówki.
Morele umyć przekroić i usunąć pestki.
2 - Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.
Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
3 - Rozwałkować ciasto kruche i wyłożyć nim małą tortownicę.
Na placek wylać ciasto ucierane. Wyrównać powierzchnię i rozłożyć na niej połówki moreli, lekko je wciskając.
4 - Piec około 1 godziny w temperaturze 200*C.
Upieczone ciepłe ciasto przełożyć na paterę i ostudzić.
5 - Dżem włożyć do garnuszka, postawić na małym ogniu i mieszać, aż się rozpuści, posmarować nim ciasto i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego
Komentarze