Morelowe Delicje

                                    Morelowe  Delicje


                         SKŁADNIKI :

                Ciasto  kruche :

  •  1        szklanka  mąki  pszennej
  • 100g   masła
  •  1        jajko
  •            sól

                Ciasto  ucierane :

  • 200g   mąki  pszennej
  • 120g   masła
  • 100g   cukru
  •  1        mały  cukier  waniliowy
  •  2        jajka
  •  1        łyżeczka  proszku  do  pieczenia

                Nadzienie :

  • 500g   moreli
  •  4        łyżki  dżemu  morelowego
  •  2        łyżki  płatków  migdałowych


                         WYKONANIE :

1 -  Z  podanych  składników  szybko  zagnieść  ciasto  kruche  i  włożyć  na  30  minut  do  lodówki.
      Morele  umyć  przekroić  i  usunąć  pestki.

2 -  Masło  utrzeć  na  puszystą  masę  z  cukrem,  cukrem  waniliowym  i  jajkami.
      Nadal  ucierając,  powoli  wsypywać  mąkę  z  proszkiem  do  pieczenia.

3 -  Rozwałkować  ciasto  kruche  i  wyłożyć  nim  małą  tortownicę. 
      Na  placek  wylać  ciasto  ucierane.    Wyrównać  powierzchnię  i  rozłożyć  na  niej  połówki  moreli,  lekko  je  wciskając.

4 -  Piec  około  1  godziny  w  temperaturze  200*C.
      Upieczone  ciepłe  ciasto  przełożyć  na  paterę  i  ostudzić.

5 -  Dżem  włożyć  do  garnuszka,  postawić  na  małym  ogniu  i  mieszać,  aż  się  rozpuści,  posmarować  nim  ciasto  i  posypać  płatkami  migdałowymi. 


                                           Smacznego

Komentarze

Popularne posty