Kolorowy Przekładaniec
Kolorowy Przekładaniec
SKŁADNIKI :
Ciasto :
Do przełożenia :
Krem :
Do dekoracji :
WYKONANIE :
1 - Jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, kisielem i proszkiem do pieczenia.
Przełożyć do natłuszczonej tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180*C ), upiec.
2 - Z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń, ostudzić.
Masło utrzeć na puch i wciąż ucierając, dodawać po łyżce budyń.
Dodać aromat i alkohol.
3 - Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty, dolny posmarować dżemem wymieszanym z drobno pokrojonymi morelami, a pozostałe przełożyć kremem, posmarować boki i wierzch.
4 - Udekorować bitą śmietaną i morelami, schłodzić.
Można nasączyć blaty ponczem.
Smacznego
SKŁADNIKI :
Ciasto :
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 torebki kisielu wiśniowego bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenia :
- 2 morele
- 2 łyżki dżemu morelowego
Krem :
- 400ml mleka
- 4 - 5 łyżek cukru
- 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 150g masła
- kieliszek koniaku lub wódki
- aromat rumowy
Do dekoracji :
- szklanka bitej śmietany
- 2 - 3 morele
WYKONANIE :
1 - Jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, kisielem i proszkiem do pieczenia.
Przełożyć do natłuszczonej tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180*C ), upiec.
2 - Z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń, ostudzić.
Masło utrzeć na puch i wciąż ucierając, dodawać po łyżce budyń.
Dodać aromat i alkohol.
3 - Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty, dolny posmarować dżemem wymieszanym z drobno pokrojonymi morelami, a pozostałe przełożyć kremem, posmarować boki i wierzch.
4 - Udekorować bitą śmietaną i morelami, schłodzić.
Można nasączyć blaty ponczem.
Smacznego
Komentarze