Kolorowy Przekładaniec

                                     Kolorowy   Przekładaniec


                                SKŁADNIKI :

   Ciasto :

  •   4         łyżki  mąki  pszennej
  •   2         torebki  kisielu  wiśniowego  bez  cukru
  • 3/4        szklanki  cukru
  •   5         jaj
  •   1         łyżeczka  proszku  do  pieczenia 

   Do  przełożenia :

  •   2         morele 
  •   2         łyżki  dżemu  morelowego 


   Krem :

  • 400ml   mleka 
  • 4 - 5      łyżek  cukru
  •    3        płaskie  łyżeczki  mąki  ziemniaczanej
  •    1        płaska  łyżka  mąki  pszennej
  • 150g     masła
  •              kieliszek  koniaku  lub  wódki
  •              aromat  rumowy 


   Do   dekoracji :


  •               szklanka  bitej  śmietany
  • 2 - 3       morele


                                WYKONANIE :


1 -  Jaja  ubić  z  cukrem,  wymieszać  z  mąką,  kisielem  i  proszkiem  do  pieczenia.
       Przełożyć  do  natłuszczonej  tortownicy,  wstawić  do  nagrzanego  piekarnika  ( 180*C ),  upiec.

2 -  Z  mleka,  cukru,  mąki  ziemniaczanej  i  pszennej  ugotować  budyń,  ostudzić.
      Masło  utrzeć  na  puch  i  wciąż  ucierając,  dodawać  po  łyżce  budyń.
      Dodać  aromat  i  alkohol.

3 -  Wystudzone  ciasto  przekroić  na  trzy  blaty,  dolny  posmarować  dżemem  wymieszanym  z  drobno  pokrojonymi  morelami,  a  pozostałe  przełożyć  kremem,  posmarować  boki  i  wierzch.

4 -  Udekorować  bitą  śmietaną  i  morelami,  schłodzić.

   
         Można  nasączyć  blaty  ponczem.  


                                         Smacznego

Komentarze

Popularne posty