Sernik owocowy z Kruszonką

                           SERNIK  Z  KRUSZONKĄ




                           SKŁADNIKI :


                 CIASTO :

  •  3         szklanki  mąki
  • 3/4       szklanki  cukru
  • 200g    masła
  •  4         żółtka
  •  2         łyżki  kakao
  •  2         łyżeczki  proszku  do    pieczenia
  •             bułka  tarta  do  posypania  tortownicy
  •             tłuszcz  do  posmarowania  tortownicy


                MASA  SEROWA :



  • 750g     zmielonego  białego  sera
  •  4          żółtka
  •  1          niepełna  szklanka  cukru
  •  8          białek
  •  1          budyń  śmietankowy


               DO  PRZEŁOŻENIA :



  • 300g      jabłek
  • 300g      moreli
  •  1           łyżka  rumu


              KRUSZONKA  KOKOSOWA :



  • 150g     wiórków  kokosowych
  •  80g      masła
  •  1          żółtko






                           WYKONANIE :


1 -  Mąkę  wymieszać  z  proszkiem  do  pieczenia  i  kakao,  posiekać  z  masłem.
      Dodać  żółtka,  cukier,  szybko  zagnieść  ciasto.
       Włożyć  na  45  minut  do  zamrażalnika.


2 -  Przygotować  masę:   białka  ubić,  żółtka  utrzeć  z   cukrem,  wymieszać  z  serem  i  proszkiem budyniowym.
      Połączyć  z  pianą.  Jabłka  obrać,  usunąć  gniazda  nasienne,  a  z  moreli  pestki.
      Pokroić  owoce,  skropić  rumem.   


3 -   Zagnieść  kruszonkę,  włożyć  do  zamrażalnika .


4 -  Na  natłuszczoną  i  posypaną  bułką  tortownicę  zetrzeć  grubo  3/4  ciasta,  ułożyć  na  nim  morele,  przykryć  masą  serową,  a  potem  resztą  startego  ciasta.
       Powkładać  w  nie  jabłka,  posypać  kruszonką.


5 -  Wstawić  do  piekarnika  nagrzanego  do  temperatury  200*C  i  piec  około  godziny.
       Gdy  kruszonka  zacznie  się  rumienić,  przykryć  wierzch  folią  aluminiową  i  dopiec.
      


                                         Smacznego



Komentarze

Popularne posty