Sernik owocowy z Kruszonką
SERNIK Z KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI :
CIASTO :
MASA SEROWA :
DO PRZEŁOŻENIA :
KRUSZONKA KOKOSOWA :
WYKONANIE :
1 - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, posiekać z masłem.
Dodać żółtka, cukier, szybko zagnieść ciasto.
Włożyć na 45 minut do zamrażalnika.
2 - Przygotować masę: białka ubić, żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z serem i proszkiem budyniowym.
Połączyć z pianą. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a z moreli pestki.
Pokroić owoce, skropić rumem.
3 - Zagnieść kruszonkę, włożyć do zamrażalnika .
4 - Na natłuszczoną i posypaną bułką tortownicę zetrzeć grubo 3/4 ciasta, ułożyć na nim morele, przykryć masą serową, a potem resztą startego ciasta.
Powkładać w nie jabłka, posypać kruszonką.
5 - Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200*C i piec około godziny.
Gdy kruszonka zacznie się rumienić, przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec.
Smacznego
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 200g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta do posypania tortownicy
- tłuszcz do posmarowania tortownicy
MASA SEROWA :
- 750g zmielonego białego sera
- 4 żółtka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 8 białek
- 1 budyń śmietankowy
DO PRZEŁOŻENIA :
- 300g jabłek
- 300g moreli
- 1 łyżka rumu
KRUSZONKA KOKOSOWA :
- 150g wiórków kokosowych
- 80g masła
- 1 żółtko
WYKONANIE :
1 - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, posiekać z masłem.
Dodać żółtka, cukier, szybko zagnieść ciasto.
Włożyć na 45 minut do zamrażalnika.
2 - Przygotować masę: białka ubić, żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z serem i proszkiem budyniowym.
Połączyć z pianą. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a z moreli pestki.
Pokroić owoce, skropić rumem.
3 - Zagnieść kruszonkę, włożyć do zamrażalnika .
4 - Na natłuszczoną i posypaną bułką tortownicę zetrzeć grubo 3/4 ciasta, ułożyć na nim morele, przykryć masą serową, a potem resztą startego ciasta.
Powkładać w nie jabłka, posypać kruszonką.
5 - Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200*C i piec około godziny.
Gdy kruszonka zacznie się rumienić, przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec.
Smacznego
Komentarze