Rafaello z Truskawkami
Rafaello z Truskawkami
SKŁADNIKI :
CIASTO :
Do nasączenia :
szklanka lekko osłodzonej mocnej herbaty
WYKONANIE :
Smacznego
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400g truskawek
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1/3 szklanki ajerkoniaku
- 100g płatków migdałowych
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Do nasączenia :
szklanka lekko osłodzonej mocnej herbaty
WYKONANIE :
1 - Truskawki umyć, osączyć na sicie, odszypułkować.
Przygotować ciasto. Z białek ubić sztywną pianę i , nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Następnie, mieszając łyżką, porcjami dodawać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu wymieszać tę masę z sokiem z cytryny. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 - 28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec 25 minut ( NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA ). Następnie podwyższyć temperaturę do 180*C i dopiec ciasto.
2 - Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty równej grubości. Górny blat pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni.
3 - Zimną śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz dwiema łyżkami płatków migdałowych.
Dolny blat nasączyć herbatą. Ułożyć na nim warstwę truskawek i przykryć przygotowaną masą, tworząc kopułkę.
Posypać resztą płatków migdałowych.Smacznego
Komentarze