Rafaello z Truskawkami

                             Rafaello  z  Truskawkami  


                         SKŁADNIKI :

         CIASTO :
  
  •    6      jaj 
  •    1      szklanka  cukru
  •    5      łyżek  mąki  pszennej
  •    1      łyżka  mąki  ziemniaczanej
  •    1      łyżeczka  proszku  do  pieczenia
  •    1      łyżka  soku  z  cytryny
           NADZIENIE :


  •  400g   truskawek
  •    2       szklanki  śmietany  kremówki
  •  1/3      szklanki  ajerkoniaku
  • 100g    płatków  migdałowych
  •   1        czubata  łyżka  cukru  pudru

            Do  nasączenia : 
                        szklanka  lekko  osłodzonej  mocnej  herbaty
 


                         WYKONANIE :




1 -  Truskawki  umyć,  osączyć  na  sicie,  odszypułkować.
       Przygotować  ciasto.  Z  białek  ubić  sztywną  pianę  i ,  nie  przerywając  ubijania,  stopniowo  wsypywać  cukier.     Następnie,  mieszając  łyżką,  porcjami  dodawać  żółtka,  mąkę  wymieszaną  z  proszkiem  do  pieczenia.    
       Na  końcu  wymieszać  tę  masę  z  sokiem  z  cytryny.    Przełożyć  do  natłuszczonej  i  posypanej  bułką  tartą  tortownicy  o  średnicy  26 - 28 cm,  wstawić  do  piekarnika  nagrzanego  do  160*C  i  piec    25  minut (  NIE   OTWIERAĆ  PIEKARNIKA  ).    Następnie  podwyższyć  temperaturę  do  180*C  i   dopiec   ciasto.


2 -  Przed  wyjęciem  z  piekarnika  sprawdzić  patyczkiem,  czy  jest  upieczone.   Wystudzone  ciasto    przekroić  na  dwa  blaty  równej  grubości.    Górny  blat  pokruszyć  i  wymieszać  z  ajerkoniakiem.    Płatki  migdałowe  lekko  zrumienić  na  suchej  patelni.


3 -  Zimną  śmietanę  ubić  i  wymieszać  z  pokruszonym  ciastem  oraz  dwiema  łyżkami  płatków  migdałowych.
       Dolny  blat  nasączyć  herbatą.   Ułożyć  na  nim  warstwę  truskawek  i  przykryć  przygotowaną  masą,  tworząc  kopułkę.
       Posypać  resztą  płatków  migdałowych.
 

 
                                               Smacznego

Komentarze

Popularne posty