Z Różową Pianką

                                Z  Różową  Pianką


                               SKŁADNIKI : 

                     Biszkopt :
  • 300g      mąki  krupczatki
  •  10         dużych   jaj
  • 300g      cukru
  •   2          łyżki  ciemnego  kakao
  •   1          płaska  łyżeczka  proszku  do  pieczenia
  •               szczypta  soli 

                     Krem :

  • 450g      truskawek
  • 800ml    kremówki
  •   3          galaretki  truskawkowe
  •   3          łyżki  cukru  kryształu
  •               cukier  puder 


                               WYKONANIE :

1 -  Białka  oddzielić  od  żółtek.  Do  białek  wlać  10  łyżek  gorącej  wody,  wsypać  szczyptę  soli  i  ubijać .   Gdy  piana  lekko  zesztywnieje,  dodać  cukier  i  ubijać,  aż  będzie  sztywna.
       Nadal  ubijając,  dodawać  po  jednym  żółtku.
       Porcjami  wsypywać  przesianą  mąkę  wymieszaną  z  kakao  i  proszkiem  do  pieczenia  i  wymieszać.     Wylać  na  kwadratową  blachę,  wyłożoną  pergaminem.    Piec  15 - 20  minut  w  temp. 180*C.

2 -  Galaretki  truskawkowe  rozpuścić  w  szklance  wrzącej  wody  z  dodatkiem  3  łyżek  cukru.
       Umyte  i  osączone  owoce  zmiksować.    Kremówkę  ubić.   Do  zmiksowanych  owoców  wlać
       letnią  galaretkę,  wymieszać  z  kremówką,  ubić,  wylać  na  ciasto.  
       Udekorować  i  wstawić  do  lodówki,  by  galaretka  zastygła. 
       


                                       Smacznego

Komentarze

Popularne posty