Napoleonka z Jagodami

                                    Napoleonka  z  Jagodami


                       SKŁADNIKI :

              CIASTO :
  • 250g      mąki
  • 200g      masła
  • 1/2         szklanki  wody
  •               szczypta  soli 



              KREM :
  • 1Litr      mleka
  • 1            szklanka  mąki
  • 2            żółtka
  • 3/4         szklanki  cukru
  • 2            łyżki  masła
  •               mały  słoik  dżemu  z  jagód  lub  250g  świeżych  jagód
  •               cukier  waniliowy
  •               cukier  puder  do  posypania

                       WYKONANIE : 

1 -  Z  mąki,  soli  i  wody  wyrobić  niezbyt  gęste  ciasto ( jak  na  pierogi ).
       Rozwałkować  je  na  grubość  ok.  1/2 cm.
      Mocno  schłodzone  masło  pokroić  na  4  plastry,  ułożyć  na  cieście.
      Placek  założyć  na  masło  jak  kopertę  i  wałkować . 
      Składanie  i  wałkowanie  powtarzać  3 - 4  krotnie.   Ciasto   odłożyć  do  lodówki  na  godzinę.     Zimne  znowu  rozwałkować  i   składać  5 - 6  razy,  ponownie  schłodzić.

2 -  Przygotować  krem.  Pół  litra  mleka  zagotować  z  cukrem  i  2  łyżeczkami  masła,  do  pozostałego  mleka  dodać  żółtka,  mąkę,  cukier  waniliowy,  dokładnie  zmiksować.
      Wlać  do  wrzącego  mleka,  mieszając,  ugotować  budyń.

3 -  Ciasto  podzielić  na  2  części,  upiec.   Na  jednym  placku  ułożyć  krem,  na  nim  dżem  jagodowy,  przykryć  drugim  plackiem.   Posypać  cukrem  pudrem.
 

                                             Smacznego

Komentarze

Popularne posty