Napoleonka z Jagodami
Napoleonka z Jagodami
SKŁADNIKI :
CIASTO :
KREM :
WYKONANIE :
Składanie i wałkowanie powtarzać 3 - 4 krotnie. Ciasto odłożyć do lodówki na godzinę. Zimne znowu rozwałkować i składać 5 - 6 razy, ponownie schłodzić.
2 - Przygotować krem. Pół litra mleka zagotować z cukrem i 2 łyżeczkami masła, do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy, dokładnie zmiksować.
Wlać do wrzącego mleka, mieszając, ugotować budyń.
3 - Ciasto podzielić na 2 części, upiec. Na jednym placku ułożyć krem, na nim dżem jagodowy, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 250g mąki
- 200g masła
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
KREM :
- 1Litr mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- mały słoik dżemu z jagód lub 250g świeżych jagód
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
WYKONANIE :
1 - Z mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste ciasto ( jak na pierogi ).
Rozwałkować je na grubość ok. 1/2 cm.
Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry, ułożyć na cieście.
Placek założyć na masło jak kopertę i wałkować . Składanie i wałkowanie powtarzać 3 - 4 krotnie. Ciasto odłożyć do lodówki na godzinę. Zimne znowu rozwałkować i składać 5 - 6 razy, ponownie schłodzić.
2 - Przygotować krem. Pół litra mleka zagotować z cukrem i 2 łyżeczkami masła, do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy, dokładnie zmiksować.
Wlać do wrzącego mleka, mieszając, ugotować budyń.
3 - Ciasto podzielić na 2 części, upiec. Na jednym placku ułożyć krem, na nim dżem jagodowy, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze