Wykwintny Biszkopt

                          Wykwintny   Biszkopt


                                 SKŁADNIKI : 

                    CIASTO :

  • 1/2    szklanki  mąki  pszennej
  • 1/5    szklanki  mąki  ziemniaczanej
  •  3      żółtka
  •  2      jaja
  • 2/3    szklanki  cukru  pudru
  •  1      opakowanie  cukru  waniliowego
  •          szczypta  soli
  •          masło  do  posmarowania  i  bułka  tarta  do  posypania  formy

                     DO  NASĄCZENIA :
  •  3 - 4 łyżki  naparu  herbaty  z  cytryną

                     CIASTO   MIGDAŁOWE :

  • 100g   startych  migdałów  
  •   3       białka
  •   1       łyżeczka  mąki  pszennej
  • 1/2      łyżki  cukru  pudru

                     KREM :

  • 200g   masła
  •  2        jajka
  • 100g  cukru  pudru
  •  2       łyżki  wiśniówki
  •           kilka  kropli  aromatu  waniliowego

                     GALARETKA  WIŚNIOWA :

  • 800g   wiśni
  • 100g    cukru
  •  1         opakowanie  galaretki  wiśniowej


                                WYKONANIE :

1 -  Zrobić  ciasto  biszkoptowe.   
      Do  miski  wsypać  cukier  puder,  cukier  waniliowy  i  szczyptę  soli,  wbić  jaja  oraz  żółtka.
      Ubijać,  trzymając  miskę  na  garnku  z  gotującą   się  wodą.
      Gdy  powstanie  puszysta  masa,  zdjąć  miskę  z  garnka  i  ubijać,  aż  masa  przestygnie.
      Wsypywać  partiami  mąkę  pszenną  i  ziemniaczaną.  
      Przelać  do  wysmarowanej  i  wysypanej  bułką  tortownicy.  
      Piec  w  piekarniku  rozgrzanym  do  temp. 160*C  przez  10  minut.   
      Po  10  minutach  podwyższyć  temperaturę  piekarnika  do  180*C.

2 -  Zrobić  ciasto  migdałowe.   
      Ubić  pianę  z  białek,  dodać  cukier  puder,  migdały,  mąkę  pszenną. 
      Rozsmarować  w  tortownicy  wyłożonej  pergaminem  i  piec  35  minut  w  temp. 150*C.
      Zostawić  bezę  na  10 - 15  minut  w  wyłączonym  piekarniku.  

3 -  Zrobić  krem.  
      Wbić  jajka  do  miski  ustawionej  na  garnku  z  gotującą  się  wodą,  wsypać  cukier   puder,
       ubijać,  aż  powstanie  puszysta  masa.  Wystudzoną  masę  porcjami  dodawać  do  ubitego 
       masła.   Dodać  aromat  waniliowy  i  wiśniówkę.  

4 -  Przygotować  galaretkę.  
      Wydrylować  wiśnie  i  podgrzewać  z  cukrem,  aż  puszczą  sok.  Odcedzić. 
      Ze  szklanki  soku  przygotować  galaretkę.

5 -  W  tortownicy,  na  krążku  bezy  migdałowej  rozsmarować  połowę  kremu.  
      Nałożyć  blat   biszkoptowy  skropiony  herbatą   z  cytryną.  
      Nałożyć  pozostały  krem,  na  nim  ułożyć  wiśnie  i  zalać  owoce  krzepnącą  galaretką.   
      Wstawić  do   lodówki  na  2 - 3  godziny.
      

                                  Smacznego

Komentarze

Popularne posty