Wykwintny Biszkopt
Wykwintny Biszkopt
SKŁADNIKI :
CIASTO :
DO NASĄCZENIA :
CIASTO MIGDAŁOWE :
KREM :
GALARETKA WIŚNIOWA :
WYKONANIE :
Smacznego
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 2 jaja
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- masło do posmarowania i bułka tarta do posypania formy
DO NASĄCZENIA :
- 3 - 4 łyżki naparu herbaty z cytryną
CIASTO MIGDAŁOWE :
- 100g startych migdałów
- 3 białka
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 łyżki cukru pudru
KREM :
- 200g masła
- 2 jajka
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki wiśniówki
- kilka kropli aromatu waniliowego
GALARETKA WIŚNIOWA :
- 800g wiśni
- 100g cukru
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
WYKONANIE :
1 - Zrobić ciasto biszkoptowe.
Do miski wsypać cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli, wbić jaja oraz żółtka.
Ubijać, trzymając miskę na garnku z gotującą się wodą.
Gdy powstanie puszysta masa, zdjąć miskę z garnka i ubijać, aż masa przestygnie.
Wsypywać partiami mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 160*C przez 10 minut.
Po 10 minutach podwyższyć temperaturę piekarnika do 180*C.
2 - Zrobić ciasto migdałowe.
Ubić pianę z białek, dodać cukier puder, migdały, mąkę pszenną.
Rozsmarować w tortownicy wyłożonej pergaminem i piec 35 minut w temp. 150*C.
Zostawić bezę na 10 - 15 minut w wyłączonym piekarniku.
3 - Zrobić krem.
Wbić jajka do miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą, wsypać cukier puder,
ubijać, aż powstanie puszysta masa. Wystudzoną masę porcjami dodawać do ubitego
masła. Dodać aromat waniliowy i wiśniówkę.
4 - Przygotować galaretkę.
Wydrylować wiśnie i podgrzewać z cukrem, aż puszczą sok. Odcedzić.
Ze szklanki soku przygotować galaretkę.
5 - W tortownicy, na krążku bezy migdałowej rozsmarować połowę kremu.
Nałożyć blat biszkoptowy skropiony herbatą z cytryną.
Nałożyć pozostały krem, na nim ułożyć wiśnie i zalać owoce krzepnącą galaretką.
Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
Smacznego
Komentarze