TARTA z mascarpone

                   TARTA  z  mascarpone


                                SKŁADNIKI :

             CIASTO :

  • 200g     mąki  pszennej
  • 120g     masła
  •   1        żółtko
  • 1/3       szklanki  cukru
  •   1        szklanka  lekko  uprażonych  orzechów  włoskich
  •             szczypta  soli


            KREM :

  • 250g    serka  mascarpone
  •   2        łyżki  cukru    pudru
  •             kilka  kropli  esencji  waniliowej


            WIERZCH :

  • 350g    truskawek
  • 3 - 4     łyżki  dżemu  truskawkowego
  •             melisa  do  dekoracji




                               WYKONANIE :


1 -  Owoce  umyć  i  osączyć.  
       Z  podanych  składników  zagnieść  ciasto,  owinąć  folią  spożywczą  i  włożyć  na 
       30  minut  do  lodówki.
       Wylepić  ciastem  formę  do  tart,  nasmarowaną  masłem, 

        wstawić  do  piekarnika  nagrzanego  do  200*C  i  piec  około  20 minut.

2 -  Zrobić  krem.
      Serek  starannie  wymieszać  z  cukrem  pudrem  i  esencją.
      Na  wystudzonym  cieście  rozsmarować  krem.

3 -  Dżem  podgrzać,  aż  uzyska  półpłynną  konstystencję i  wtedy  go  zmiksować.
      Pokrojone  w  plasterki  truskawki  ułożyć  na  kremie  i  posmarować  je  letnią  glazurą  dżemu.
      Udekorować  listkami  melisy.  Wstawić  na  godzinę  do  lodówki.


                                   Smacznego

Komentarze

Popularne posty