TARTA z mascarpone
TARTA z mascarpone
SKŁADNIKI :
CIASTO :
KREM :
WIERZCH :
WYKONANIE :
1 - Owoce umyć i osączyć.
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na
30 minut do lodówki.
Wylepić ciastem formę do tart, nasmarowaną masłem,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
2 - Zrobić krem.
Serek starannie wymieszać z cukrem pudrem i esencją.
Na wystudzonym cieście rozsmarować krem.
3 - Dżem podgrzać, aż uzyska półpłynną konstystencję i wtedy go zmiksować.
Pokrojone w plasterki truskawki ułożyć na kremie i posmarować je letnią glazurą dżemu.
Udekorować listkami melisy. Wstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 200g mąki pszennej
- 120g masła
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka lekko uprażonych orzechów włoskich
- szczypta soli
KREM :
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli esencji waniliowej
WIERZCH :
- 350g truskawek
- 3 - 4 łyżki dżemu truskawkowego
- melisa do dekoracji
WYKONANIE :
1 - Owoce umyć i osączyć.
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na
30 minut do lodówki.
Wylepić ciastem formę do tart, nasmarowaną masłem,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
2 - Zrobić krem.
Serek starannie wymieszać z cukrem pudrem i esencją.
Na wystudzonym cieście rozsmarować krem.
3 - Dżem podgrzać, aż uzyska półpłynną konstystencję i wtedy go zmiksować.
Pokrojone w plasterki truskawki ułożyć na kremie i posmarować je letnią glazurą dżemu.
Udekorować listkami melisy. Wstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego
Komentarze