Tarta z Marcepanem
Tarta z Marcepanem
SKŁADNIKI :
CIASTO :
NADZIENIE :
KREM :
WYKONANIE :
1 - Ze składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Cisto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Upiec na złoty kolor ( około 20 minut ) w 200*C
2 - Masę marcepanową zagotować ze śmietanką i utrzeć. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i wciąż ucierając, dodawać porcjami najpierw masę marcepanową, potem letnią żelatynę. Dodać esencję pomarańczową i odstawić do ostygnięcia.
3 - Tężejący krem wylać na ciasto i rozłożyć na nim owoce. Tartę wstawić na godzinę do lodówki.
Gdyby owoce były bardzo kwaśne, posypać tartę cukrem pudrem.
Smacznego
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 1 szklanka mąki
- 100g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
NADZIENIE :
- 100g jeżyn
- 100g jagód lub borówek amerykańskich
- 150g malin lub poziomek
KREM :
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 szklanka śmietanki 18% UHT
- 100g masy marcepanowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- klika kropli esencji pomarańczowej
WYKONANIE :
1 - Ze składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Cisto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Upiec na złoty kolor ( około 20 minut ) w 200*C
2 - Masę marcepanową zagotować ze śmietanką i utrzeć. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i wciąż ucierając, dodawać porcjami najpierw masę marcepanową, potem letnią żelatynę. Dodać esencję pomarańczową i odstawić do ostygnięcia.
3 - Tężejący krem wylać na ciasto i rozłożyć na nim owoce. Tartę wstawić na godzinę do lodówki.
Gdyby owoce były bardzo kwaśne, posypać tartę cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze