Tarta z Marcepanem

                                         Tarta  z   Marcepanem






                                SKŁADNIKI :


              CIASTO :



  •  1         szklanka  mąki
  • 100g    masła
  •   2        żółtka
  •   3        łyżki   cukru  pudru
  •             szczypta  soli


              NADZIENIE :



  • 100g     jeżyn
  • 100g     jagód  lub  borówek  amerykańskich
  • 150g     malin  lub  poziomek


               KREM :



  •   4       żółtka
  •   4       łyżki  cukru
  •   1       szklanka  śmietanki  18%  UHT
  • 100g   masy  marcepanowej
  •   2       łyżeczki  żelatyny
  •            klika  kropli  esencji  pomarańczowej






                                WYKONANIE :


1 -  Ze  składników  zagnieść  ciasto  i  włożyć  na  30  minut  do   lodówki.   Cisto  rozwałkować  i  wyłożyć  nim  formę,  ponakłuwać   widelcem.  Upiec  na  złoty  kolor ( około  20  minut )  w  200*C  


2 -  Masę  marcepanową  zagotować  ze  śmietanką  i  utrzeć.  Żelatynę  rozpuścić  w  2  łyżkach  gorącej  wody.   Żółtka  utrzeć  z  cukrem  i  wciąż  ucierając,  dodawać  porcjami  najpierw  masę  marcepanową,  potem  letnią  żelatynę.    Dodać  esencję  pomarańczową  i  odstawić  do  ostygnięcia.    


3 -  Tężejący  krem  wylać  na  ciasto  i  rozłożyć  na  nim  owoce.   Tartę  wstawić  na  godzinę  do  lodówki.



        Gdyby  owoce  były  bardzo  kwaśne,  posypać  tartę  cukrem  pudrem.   







                                       Smacznego

Komentarze

Popularne posty