TARTA Z KREMEM CYTRYNOWYM

                             TARTA  Z  KREMEM  CYTRYNOWYM


                               SKŁADNIKI :

        CIASTO :

  •   1       szklanka  mąki
  •   80g   masła
  •   2       łyżki  cukru  pudru
  •   2       żółtka
  • 2 - 3   łyżeczki  zimnej  wody
  •           szczypta  soli

       MASA : 

  •   1          szklanka  maślanki
  •   2          żółtka
  • 1/4         szklanki  cukru
  •   3          łyżki  mąki
  • 1/2         łyżeczki  aromatu  waniliowego 
  •               szczypta  soli
  •               sok  i  skórka  z  cytryny
  • 100ml    słodkiej  śmietanki
  •               kilka  gatunków  owoców  leśnych  do  przybrania 


                               WYKONANIE :

1 -  Zagnieść  ciasto  z  podanych  składników.  Schłodzić  je  w  lodówce  minimum  30  minut.
       Wylepić  ciastem  małą  formę,  gęsto  nakłuć  widelcem  i  upiec  w  piekarniku  nagrzanym  do  180*C.  

2 -  W  garnku  wymieszać  maślankę  z  żółtkami,  dodać  cukier,  mąkę  i  szczyptę  soli,  dokładnie  wymieszać.
        Garnek  postawić  na  małym  ogniu  i  podgrzewać,  cały  czas  mieszając.  Gdy  masa  uzyska  konsystencję  budyniu,  zdjąć  z  ognia.
        Dodać  olejek  waniliowy,  sok  z  cytryny  i  skórkę  startą  na  tarce  z  drobnymi  oczkami.
        Energicznie  mieszać,  dopóki  masa  nie  stanie  się  jednolita.   Odstawić  do  ostygnięcia,  co  jakiś  czas  mieszając.  

3 -  Ubitą  śmietankę  połączyć  z  letnią  masą  cytrynową,  wyłożyć  na  upieczony  spód  i  równo  rozprowadzić.   Na  wierzchu  ułożyć  kompozycję  z  owoców.
       Przed  podaniem  wstawić  do  lodówki  na  30  minut. 
 

                                        Smacznego

Komentarze

Popularne posty