TARTA Z KREMEM CYTRYNOWYM
TARTA Z KREMEM CYTRYNOWYM
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 1 szklanka mąki
- 80g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 - 3 łyżeczki zimnej wody
- szczypta soli
MASA :
- 1 szklanka maślanki
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
- sok i skórka z cytryny
- 100ml słodkiej śmietanki
- kilka gatunków owoców leśnych do przybrania
WYKONANIE :
1 - Zagnieść ciasto z podanych składników. Schłodzić je w lodówce minimum 30 minut.
Wylepić ciastem małą formę, gęsto nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180*C.
2 - W garnku wymieszać maślankę z żółtkami, dodać cukier, mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać.
Garnek postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy masa uzyska konsystencję budyniu, zdjąć z ognia.
Dodać olejek waniliowy, sok z cytryny i skórkę startą na tarce z drobnymi oczkami.
Energicznie mieszać, dopóki masa nie stanie się jednolita. Odstawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
3 - Ubitą śmietankę połączyć z letnią masą cytrynową, wyłożyć na upieczony spód i równo rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć kompozycję z owoców.
Przed podaniem wstawić do lodówki na 30 minut.
Smacznego
Komentarze