Tarta Jeżynowa

         Tarta  Jeżynowa


                SKŁADNIKI :

            CIASTO :


  • 250g    mąki
  • 130g    masła
  •  1/3     szklanki cukru
  •   1       opakowanie  cukru  waniliowego
  •   1       jajko
  •   1       płaska  łyżeczka  proszku  do  pieczenia




            WIERZCH : 



  • 150g    zmielonych  orzechów  laskowych
  • 800g    jeżyn
  •    3       jajka
  •    1       szklanka  śmietany
  •  1/2      szklanki   cukru
  •             szczypta  zmielonego  cynamonu



                 WYKONANIE :


1 -  Masło  utrzeć  z  cukrem,  cukrem  waniliowym  i  jajkiem.
       Dodać  mąkę  wymieszaną  z  proszkiem  do  pieczenia,  zagnieść  ciasto.
       Owinąć  je  ściereczką  i  na  godzinę  włożyć  do  lodówki.


2 -  Jeżyny  umyć,  osuszyć.
       Zimnym  ciastem  wyłożyć  wysmarowaną  masłem  formę  do  tart  lub  tortownicę  o  średnicy  26cm.
      Piec  w  piekarniku  rozgrzanym  do  180*C  przez  około  25 minut.
      Gorące  ciasto  posypać  zmielonymi  orzechami  i  rozłożyć  jeżyny.
       Jajka  zmiksować  ze  śmietaną,  cukrem  i  cynamonem.   Wylać  masę  na  jeżyny  i   opiekać  następne  30 minut.
  Podawać  na  gorąco  lub  na  zimno.


               Smacznego

Komentarze

Popularne posty