Tarta Jeżynowa
Tarta Jeżynowa
SKŁADNIKI :
CIASTO :
WIERZCH :
WYKONANIE :
1 - Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto.
Owinąć je ściereczką i na godzinę włożyć do lodówki.
2 - Jeżyny umyć, osuszyć.
Zimnym ciastem wyłożyć wysmarowaną masłem formę do tart lub tortownicę o średnicy 26cm.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 25 minut.
Gorące ciasto posypać zmielonymi orzechami i rozłożyć jeżyny.
Jajka zmiksować ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Wylać masę na jeżyny i opiekać następne 30 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno.
Smacznego
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 250g mąki
- 130g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
WIERZCH :
- 150g zmielonych orzechów laskowych
- 800g jeżyn
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta zmielonego cynamonu
WYKONANIE :
1 - Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto.
Owinąć je ściereczką i na godzinę włożyć do lodówki.
2 - Jeżyny umyć, osuszyć.
Zimnym ciastem wyłożyć wysmarowaną masłem formę do tart lub tortownicę o średnicy 26cm.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 25 minut.
Gorące ciasto posypać zmielonymi orzechami i rozłożyć jeżyny.
Jajka zmiksować ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Wylać masę na jeżyny i opiekać następne 30 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno.
Smacznego
Komentarze