Sernik na Biszkopcie
Sernik na Biszkopcie
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 2 jajka
- 30g cukru kryształu
- 40g mąki
MASA :
- 400g tłustego sera białego
- 300ml śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300g cukru pudru
- 500g czarnych jagód
- 4 żółtka
- 10g żelatyny
WYKONANIE :
1 - Dno tortownicy wyłożyć pergaminem. Z białek ubić pianę, dodawać cukier i wciąż ubijać, aż się rozpuści. Wymieszać z żółtkami, połączyć z przesianą mąką. Ciastem wypełnić tortownicę, piec 8 minut w temp. 190*C na słomkowy kolor. Biszkopt przestudzić w formie, otworzyć tortownicę, zdjąć pergamin. Wokół biszkoptu zapiąć ponownie brzeg tortownicy.
2 - Przygotować konfiturę : 100g jagód i zagotować je z łyżką cukru. Ostudzić.
3 - Przygotować masę: ser utrzeć z 150g cukru i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku. Ucierając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Namoczyć żelatynę w małej ilości zimnej wody. Śmietanę ubić z resztą cukru. Rozpuścić żelatynę w małej ilości gorącej wody, wlać do masy serowej, połączyć z ubitą śmietaną i pozostałymi jagodami. Masę wyłożyć na biszkoptowy spód, wstawić do lodówki na 4 godziny, udekorować konfiturą.
Smacznego
Komentarze