Sernik na Biszkopcie



                       Sernik   na  Biszkopcie




                                 SKŁADNIKI :


             CIASTO :



  •   2           jajka
  • 30g         cukru  kryształu
  • 40g         mąki




             MASA :



  • 400g       tłustego  sera  białego
  • 300ml     śmietany  36%
  •   1           opakowanie  cukru  waniliowego
  • 300g       cukru  pudru
  • 500g       czarnych  jagód
  •   4           żółtka
  • 10g         żelatyny 





                                 WYKONANIE :




1 -  Dno  tortownicy  wyłożyć  pergaminem.   Z  białek  ubić  pianę,  dodawać  cukier  i  wciąż  ubijać,  aż  się  rozpuści.   Wymieszać  z  żółtkami,  połączyć  z  przesianą  mąką.  Ciastem  wypełnić  tortownicę,  piec  8  minut  w  temp.  190*C  na  słomkowy  kolor.   Biszkopt  przestudzić  w  formie,   otworzyć  tortownicę,  zdjąć  pergamin.  Wokół  biszkoptu  zapiąć  ponownie  brzeg  tortownicy.


2 -  Przygotować  konfiturę :   100g  jagód  i  zagotować  je  z  łyżką  cukru.  Ostudzić.


   
3 -  Przygotować  masę:   ser  utrzeć  z  150g  cukru  i  cukrem  waniliowym.  Nie  przerywając  ucierania,  dodawać  po   jednym  żółtku.  Ucierając,  aż  masa  będzie  gładka  i  lśniąca.   Namoczyć  żelatynę  w  małej  ilości  zimnej  wody.   Śmietanę  ubić  z  resztą  cukru.  Rozpuścić  żelatynę  w  małej  ilości  gorącej  wody,  wlać  do  masy  serowej,  połączyć  z  ubitą  śmietaną  i  pozostałymi  jagodami.    Masę  wyłożyć  na  biszkoptowy  spód,  wstawić  do  lodówki  na  4   godziny,   udekorować  konfiturą.    




                                                       Smacznego





Komentarze

Popularne posty