Przekładaniec "Na Jagody"
Przekładaniec "Na Jagody"
SKŁADNIKI :
CIASTO :
WYKONANIE :
1 - Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta owinąć folią i włożyć na 2 godziny do zamrażarki, a pozostałym ciastem wylepić dno tortownicy.
2 - Jagody przebrać, wypłukać i osączyć. Ułożyć na cieście, oprószyć kakao.
Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
3 - Ciasto z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach na jagody. Rozłożyć na tej warstwie pianę z białek, a na nią zetrzeć drugą połowę ciasta. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200*C.
Smacznego
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 3 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 1 1/2 kostki margaryny lub masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 750g jagód
WYKONANIE :
1 - Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta owinąć folią i włożyć na 2 godziny do zamrażarki, a pozostałym ciastem wylepić dno tortownicy.
2 - Jagody przebrać, wypłukać i osączyć. Ułożyć na cieście, oprószyć kakao.
Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
3 - Ciasto z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach na jagody. Rozłożyć na tej warstwie pianę z białek, a na nią zetrzeć drugą połowę ciasta. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200*C.
Smacznego
Komentarze