Przekładaniec "Na Jagody"

                                             Przekładaniec  "Na  Jagody"


                               SKŁADNIKI :

                  CIASTO :
  •   3       szklanki  mąki
  •   6       żółtek
  • 1 1/2   kostki  margaryny  lub  masła
  •   1       łyżeczka  cukru  pudru
  •   3       łyżeczki  proszku  do  pieczenia 
                  NADZIENIE :


  •   6       białek
  • 1 1/2   szklanki  cukru
  •   3       łyżki  mąki  ziemniaczanej
  •   1       łyżka  kakao
  • 1/2      łyżeczki  soku  z  cytryny
  • 750g   jagód


                               WYKONANIE :

1 -  Przesianą  mąkę  wymieszać  z  proszkiem  do  pieczenia,  posiekać  z  zimnym  tłuszczem,  dodać  żółtka,  cukier  puder  i  zagnieść  ciasto.     1/3   ciasta  owinąć  folią  i  włożyć  na  2  godziny  do  zamrażarki,  a  pozostałym  ciastem  wylepić  dno  tortownicy.

2 -  Jagody  przebrać,  wypłukać  i  osączyć.  Ułożyć  na  cieście,   oprószyć  kakao. 
       Białka  ubić  z  cukrem,  pod  koniec  ubijania  dodać  mąkę  ziemniaczaną  i  sok  z  cytryny.

3 -  Ciasto  z  zamrażalnika  podzielić  na  dwie  równe  części.  Jedną  część  zetrzeć  na  tarce  o  grubych  oczkach  na  jagody.   Rozłożyć  na  tej  warstwie  pianę  z  białek,  a  na  nią  zetrzeć  drugą  połowę  ciasta.   Piec  50 - 60  minut  w  temperaturze  180 - 200*C.  


                                     Smacznego

Komentarze

Popularne posty