Malinowe ptysie

                        Malinowe  Ptysie


                                SKŁADNIKI :

                   CIASTO :
  • 3/4      szklanki  mąki
  •  60g    masła
  •   3       jajka
  •  1/2     łyżeczki  proszku  do  pieczenia
  •            szczypta  soli

                    MASA :

  • 300g   malin
  •   2       szklanki  śmietany  kremówki
  •   2       łyżki  cukru
  •   2       opakowania  cukru  waniliowego
  •   2       opakowania  śnieżki  w  proszku
  •   1       łyżka  cukru  pudru

                                WYKONANIE :
 
1 -  Zagotować  pół  szklanki  wody  z  masłem  i  szczyptą  soli.  Mieszając,  wsypywać  do  wrzątku  
       mąkę.   Przerwać  mieszanie,  gdy  powstanie  lśniące,  gładkie  ciasto  bez  grudek.
       Gdy  przestygnie,  wbić  do  ciasta  jaja  oraz  wsypać  proszek  do  pieczenia.
       Wyrobić  na  gładką  masę.   

2 -  Formę  do  pieczenia  wyłożyć  pergaminem.
      Szprycą  wyciskać  na  pergamin  porcje  ciasta,  następnie  wstawić  do  piekarnika
      rozgrzanego  do  temperatury   250*C  i  piec  przez  około  20  minut.

3 -  Kremówkę  ubić  z  cukrem  waniliowym,  śnieżką  i  cukrem  pudrem.
      1/3  malin  zmiksować  z  cukrem,  przetrzeć  przez  sito  i  wymieszać  z  bitą  śmietaną.
       Upieczone  ptysie  przekroić.  Na  dolnych  częściach  rozłożyć  bitą  śmietanę,  owoce 
       i  przykryć  górnymi  częściami  ciastek.

                                          Smacznego

Komentarze

Popularne posty