Malinowe ptysie
Malinowe Ptysie
SKŁADNIKI :
CIASTO :
MASA :
WYKONANIE :
1 - Zagotować pół szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Mieszając, wsypywać do wrzątku
mąkę. Przerwać mieszanie, gdy powstanie lśniące, gładkie ciasto bez grudek.
Gdy przestygnie, wbić do ciasta jaja oraz wsypać proszek do pieczenia.
Wyrobić na gładką masę.
2 - Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Szprycą wyciskać na pergamin porcje ciasta, następnie wstawić do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 250*C i piec przez około 20 minut.
3 - Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, śnieżką i cukrem pudrem.
1/3 malin zmiksować z cukrem, przetrzeć przez sito i wymieszać z bitą śmietaną.
Upieczone ptysie przekroić. Na dolnych częściach rozłożyć bitą śmietanę, owoce
i przykryć górnymi częściami ciastek.
Smacznego
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 3/4 szklanki mąki
- 60g masła
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA :
- 300g malin
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 opakowania śnieżki w proszku
- 1 łyżka cukru pudru
WYKONANIE :
1 - Zagotować pół szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Mieszając, wsypywać do wrzątku
mąkę. Przerwać mieszanie, gdy powstanie lśniące, gładkie ciasto bez grudek.
Gdy przestygnie, wbić do ciasta jaja oraz wsypać proszek do pieczenia.
Wyrobić na gładką masę.
2 - Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Szprycą wyciskać na pergamin porcje ciasta, następnie wstawić do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 250*C i piec przez około 20 minut.
3 - Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, śnieżką i cukrem pudrem.
1/3 malin zmiksować z cukrem, przetrzeć przez sito i wymieszać z bitą śmietaną.
Upieczone ptysie przekroić. Na dolnych częściach rozłożyć bitą śmietanę, owoce
i przykryć górnymi częściami ciastek.
Smacznego
Komentarze