Czekoladowe Ciasto Marmurkowe

             Czekoladowe  Ciasto  Marmurkowe




                       SKŁADNIKI :

  • 175g     masła
  • 175g     cukru
  •   3         jajka
  • 150g      przesianej    mąki pszenej
  • 1 1/2      łyżeczki  proszku  do  pieczenia
  • 25g        kakao
  • 5 - 6      łyżeczek  stołowych  soku  pomarańczowego
  •               starta  skórka  z  1  pomarańczy


                        WYKONANIE :


1 -  Posmarować  cienko  tłuszczem  tortownicę  z  tuleją
      o  średnicy  25cm.
      W  dużej  misce  ucierać  na  puszystą  masę  masło  z  cukrem.
     Stopniowo  wlewać  jajka,  cały  czas  ucierając  masę.
     Dodać  mąkę  i  proszek  do  pieczenia,  delikatnie  wymieszać ciasto. 

      Połowę  przełożyć  do  drugiej  miski.
     Do  jednej  z  misek  dodać  kakao ,  wlać  połowę  soku  pomarańczowego  i  ostrożnie

      wymieszać.
     Do  drugiej  miski  dodać  skórkę  pomarańczową  i  wlać  połowę  soku , ostrożnie  wymieszać.
     Do  formy  wlewać  na  przemian  obie  masy, a  następnie  delikatnie  wymieszać , aby  uzyskać

      ciekawy  efekt.

2 -  Piec  w  piekarniku  rozgrzanym  do  180*C  przez około  30 - 35  minut.
     pozostawić  w  formie  do  ostygnięcia.











               Smacznego

Komentarze

Popularne posty