Czekoladowe Ciasto Marmurkowe
Czekoladowe Ciasto Marmurkowe
SKŁADNIKI :
WYKONANIE :
1 - Posmarować cienko tłuszczem tortownicę z tuleją
o średnicy 25cm.
W dużej misce ucierać na puszystą masę masło z cukrem.
Stopniowo wlewać jajka, cały czas ucierając masę.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać ciasto.
Połowę przełożyć do drugiej miski.
Do jednej z misek dodać kakao , wlać połowę soku pomarańczowego i ostrożnie
wymieszać.
Do drugiej miski dodać skórkę pomarańczową i wlać połowę soku , ostrożnie wymieszać.
Do formy wlewać na przemian obie masy, a następnie delikatnie wymieszać , aby uzyskać
ciekawy efekt.
2 - Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 30 - 35 minut.
pozostawić w formie do ostygnięcia.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 175g masła
- 175g cukru
- 3 jajka
- 150g przesianej mąki pszenej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25g kakao
- 5 - 6 łyżeczek stołowych soku pomarańczowego
- starta skórka z 1 pomarańczy
WYKONANIE :
1 - Posmarować cienko tłuszczem tortownicę z tuleją
o średnicy 25cm.
W dużej misce ucierać na puszystą masę masło z cukrem.
Stopniowo wlewać jajka, cały czas ucierając masę.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać ciasto.
Połowę przełożyć do drugiej miski.
Do jednej z misek dodać kakao , wlać połowę soku pomarańczowego i ostrożnie
wymieszać.
Do drugiej miski dodać skórkę pomarańczową i wlać połowę soku , ostrożnie wymieszać.
Do formy wlewać na przemian obie masy, a następnie delikatnie wymieszać , aby uzyskać
ciekawy efekt.
2 - Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 30 - 35 minut.
pozostawić w formie do ostygnięcia.
Smacznego
Komentarze