Ciastka z wiśniami

                           Ciastka  z  wiśniami



                               SKŁADNIKI :

  • 250g     mrożonego  ciasta  francuskiego
  •   1         żółtko
  •   2         łyżki  mleka
  • 350g     wiśni 
  • 100ml   soku  wiśniowego
  • 1,5        łyżki  żelatyny
  •   3         opakowania  cukru  waniliowego
  • 350ml   śmietany  kremówki
  •   1         łyżka  cukru  pudru
 

                               WYKONANIE :

1 -  Wiśnie  umyć  i  wydrylować.  Sok  podgrzać  z  cukrem  waniliowym. 
      Rozpuścić  w  nim  namoczoną  w  odrobinie  wody  żelatynę.  Ostudzić.
      Wymieszać  z  wiśniami  i  ubitą  śmietaną.  Wstawić  do  lodówki  na  godzinę.

2 -  Ciasto  rozmrozić.  Pokroić  w  trójkąty,  posmarować  żółtkiem  wymieszanym  z  mlekiem,  
       ułożyć na  opłukanej  zimną  wodą  blaszce.  Piec  przez  15  minut  w  piekarniku  rozgrzanym
       do  200*C.  Ostudzić.   Każdy  trójkąt  przekroić  w  poziomie  na  pół.
      Na  jedną  połowę  nałożyć  wiśniową  śmietanę,  przykryć  drugą  połową,  posypać 
      cukrem  pudrem.
     



                               Smacznego

Komentarze

Popularne posty