Ciastka z wiśniami
Ciastka z wiśniami
SKŁADNIKI :
WYKONANIE :
1 - Wiśnie umyć i wydrylować. Sok podgrzać z cukrem waniliowym.
Rozpuścić w nim namoczoną w odrobinie wody żelatynę. Ostudzić.
Wymieszać z wiśniami i ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na godzinę.
2 - Ciasto rozmrozić. Pokroić w trójkąty, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem,
ułożyć na opłukanej zimną wodą blaszce. Piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym
do 200*C. Ostudzić. Każdy trójkąt przekroić w poziomie na pół.
Na jedną połowę nałożyć wiśniową śmietanę, przykryć drugą połową, posypać
cukrem pudrem.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 250g mrożonego ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 350g wiśni
- 100ml soku wiśniowego
- 1,5 łyżki żelatyny
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 350ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
WYKONANIE :
1 - Wiśnie umyć i wydrylować. Sok podgrzać z cukrem waniliowym.
Rozpuścić w nim namoczoną w odrobinie wody żelatynę. Ostudzić.
Wymieszać z wiśniami i ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na godzinę.
2 - Ciasto rozmrozić. Pokroić w trójkąty, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem,
ułożyć na opłukanej zimną wodą blaszce. Piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym
do 200*C. Ostudzić. Każdy trójkąt przekroić w poziomie na pół.
Na jedną połowę nałożyć wiśniową śmietanę, przykryć drugą połową, posypać
cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze