Wieniec Jabłkowy

         Wieniec  Jabłkowy


      SKŁADNIKI :
  • 175g    miękkiego  masła

  • 175g    cukru

  •    3       jajka

  • 175g    mąki  pszenej

  • 1 1/2    łyżeczka  proszku  do  pieczenia

  •    1       łyżeczka  mielonego  cynamonu

  •    1       łyżeczka  przyprawy  do  piernika

  •    2       jabłka  ( renety  lub  antonówki )   

  •    2       łyżki  stołowe  soku   jabłkowego  lub  mleka

  •  25g     płatków  migdałowych

        
      WYKONANIE :

     
 1 -  Posmarować  cienko  tłuszczem  tortownicę  o średnicy  25cm
        W  dużej  misce  utrzeć  na   puszystą  masę  masło  z  cukrem,  stopniowo  dodawać  jajka,
         cały  czas  ucierając.
        Do  masy  przesiać  mąkę,  dodać  przyprawy,  delikatnie  wymieszać.

2 -  Jabłka  umyć   i  zetrzeć  na  tarce ,  następnie  dodać  je  do  masy,  
       wlać  sok  jabłkowy  lub  mleko  i  wymieszać, aby  powstała  półpłynna  masa.
       Na  dno  foremki  wsypać  płatki  migdałowe  i  łyżką  przełożyć  masę.  Wygładzić  wierzch. 


3 -  Piec  w  piekarniku  rozgrzanym  do  temperatury  180*C  przez  około  30 minut.
       Pozostawić  do  przestygnięcia  w  foremce.




                         Smacznego
      

Komentarze

Popularne posty