Wieniec Jabłkowy
Wieniec Jabłkowy
SKŁADNIKI :
WYKONANIE :
1 - Posmarować cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 25cm
W dużej misce utrzeć na puszystą masę masło z cukrem, stopniowo dodawać jajka,
cały czas ucierając.
Do masy przesiać mąkę, dodać przyprawy, delikatnie wymieszać.
2 - Jabłka umyć i zetrzeć na tarce , następnie dodać je do masy,
wlać sok jabłkowy lub mleko i wymieszać, aby powstała półpłynna masa.
Na dno foremki wsypać płatki migdałowe i łyżką przełożyć masę. Wygładzić wierzch.
3 - Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C przez około 30 minut.
Pozostawić do przestygnięcia w foremce.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 175g miękkiego masła
- 175g cukru
- 3 jajka
- 175g mąki pszenej
- 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 jabłka ( renety lub antonówki )
- 2 łyżki stołowe soku jabłkowego lub mleka
- 25g płatków migdałowych
WYKONANIE :
1 - Posmarować cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 25cm
W dużej misce utrzeć na puszystą masę masło z cukrem, stopniowo dodawać jajka,
cały czas ucierając.
Do masy przesiać mąkę, dodać przyprawy, delikatnie wymieszać.
2 - Jabłka umyć i zetrzeć na tarce , następnie dodać je do masy,
wlać sok jabłkowy lub mleko i wymieszać, aby powstała półpłynna masa.
Na dno foremki wsypać płatki migdałowe i łyżką przełożyć masę. Wygładzić wierzch.
3 - Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C przez około 30 minut.
Pozostawić do przestygnięcia w foremce.
Smacznego
Komentarze