Tort Migdałowo - Czekoladowy
Tort Migdałowo - Czekoladowy
SKŁADNIKI :
WYKONANIE :
1 - Posmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23cm. i wyłożyć pergaminem.
W rondlu ustawionym na bardzo małym ogniu roztopić czekoladę z wodą , mieszając ,
aż powstanie gładka masa. Dosypać cukier i mieszać , aż się rozpuści , w razie
potrzeby ściągając rondel z ognia. Dodawać po trochu masło , aż się całe roztopi.
Zdjąć rondel z ognia , wsypać mielone migdały i delikatnie wymieszać .
Wrzucać po jednym żółtku i starannie ubijać masę.
2 - W dłużej misce ubić białka na sztywną pianę , następnie przełożyć je do masy
czekoladowej i delikatnie wymieszać . Wrzucić posiekane migdały i wymieszać .
Przelać ciasto do foremki i wygładzić wierzch .
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 40 - 45 minut , aż ciasto
wyrośnie i będzie się uginać przy dotykaniu.
Podczas pieczenia ciasto może popękać na wierzchu.
Pozostawić do ostygnięcia w foremce. Posypać cukrem pudrem.
Można podawać ze śmietanką kremówką.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 225g czekolady deserowej
- 3 łyżki stołowe wody
- 150g brązowego cukru
- 175g masła
- 25g mielonych migdałów
- 3 łyżki stołowe mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 100g drobno posiekanych , obranych ze skórki migdałów
- cukier puder do posypania
WYKONANIE :
1 - Posmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23cm. i wyłożyć pergaminem.
W rondlu ustawionym na bardzo małym ogniu roztopić czekoladę z wodą , mieszając ,
aż powstanie gładka masa. Dosypać cukier i mieszać , aż się rozpuści , w razie
potrzeby ściągając rondel z ognia. Dodawać po trochu masło , aż się całe roztopi.
Zdjąć rondel z ognia , wsypać mielone migdały i delikatnie wymieszać .
Wrzucać po jednym żółtku i starannie ubijać masę.
2 - W dłużej misce ubić białka na sztywną pianę , następnie przełożyć je do masy
czekoladowej i delikatnie wymieszać . Wrzucić posiekane migdały i wymieszać .
Przelać ciasto do foremki i wygładzić wierzch .
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 40 - 45 minut , aż ciasto
wyrośnie i będzie się uginać przy dotykaniu.
Podczas pieczenia ciasto może popękać na wierzchu.
Pozostawić do ostygnięcia w foremce. Posypać cukrem pudrem.
Można podawać ze śmietanką kremówką.
Smacznego
Komentarze