Tort Migdałowo - Czekoladowy

                                   Tort  Migdałowo - Czekoladowy



           SKŁADNIKI :

  • 225g    czekolady  deserowej
  •   3        łyżki  stołowe  wody
  • 150g    brązowego  cukru
  • 175g    masła
  • 25g      mielonych  migdałów
  •   3        łyżki  stołowe  mąki  pszennej
  • 1/4       łyżeczki  proszku  do  pieczenia
  •   5        jajek
  • 100g   drobno  posiekanych , obranych  ze  skórki  migdałów 
  •            cukier  puder  do  posypania


                 WYKONANIE :

1 -  Posmarować  tłuszczem  tortownicę  o  średnicy  23cm.  i  wyłożyć  pergaminem.
      W  rondlu  ustawionym  na  bardzo małym  ogniu  roztopić  czekoladę   z  wodą ,  mieszając , 
       aż    powstanie  gładka  masa.  Dosypać  cukier  i  mieszać ,  aż  się  rozpuści  ,  w  razie
       potrzeby  ściągając  rondel  z  ognia.   Dodawać  po  trochu  masło ,  aż  się  całe  roztopi.  
       Zdjąć  rondel  z  ognia ,  wsypać  mielone  migdały i  delikatnie  wymieszać . 
       Wrzucać  po  jednym  żółtku  i  starannie  ubijać  masę.  

2 -  W  dłużej  misce  ubić  białka  na  sztywną  pianę ,  następnie  przełożyć  je  do   masy   
       czekoladowej  i  delikatnie  wymieszać .  Wrzucić  posiekane  migdały  i  wymieszać .
      Przelać  ciasto  do  foremki  i   wygładzić  wierzch .
      Piec  w  piekarniku  rozgrzanym  do  180*C  przez  40 - 45  minut ,  aż  ciasto  
      wyrośnie  i  będzie   się  uginać  przy  dotykaniu.
      Podczas  pieczenia  ciasto  może  popękać  na  wierzchu.
      Pozostawić  do  ostygnięcia  w  foremce.   Posypać   cukrem  pudrem.   
      Można  podawać  ze  śmietanką  kremówką.


                                    Smacznego       

Komentarze

Popularne posty